Tko je popularniji, Nokia 8, Nokia 8 Sirocco, Nokia 7 Plus ili možda Nokia 6 (2018)?

Google Trends je zanimljiv alat koji nam može dati uvid u zainteresiranost javnosti za određenim terminom. Naravno, možemo ga primijeniti kao alat za proučavanje popularnosti mobitela, npr. Nokije 8, Nokije 8 Sirocco, Nokije 7 Plus i Nokije 6 (2018).Jedino iznenađenje koje sam uočio na grafu odnosilo se na popularnost stare, ili pak klasične vezije Nokije 8 u odnosu na Nokij8 8 Sirocco. Doduše, Sirocco je definitivno doprinio općoj osviještenosti globalne populacije o postojanju Nokije 8, ali 10 dana nakon MWC-a vidi se da je klasična izvedba osmice i dalje dobro prihvaćena u odnosu na bolje dizajniranu Sirocco. Interes za Siroccom polagano opada no to će se promijeniti kada prvi primjerci počnu stizati na testove i portali počnu pisat o njima.

Ostalo je kako sam i očekivao. Nokia 6 (2018) je najpopularniji uređaj što može zahvaliti pametnom kreiranju uređaja ali i činjenici da je najdugovječniji model HMD-a. Treba reći da je nova verzija zaista dobro poboljšanje u odnosu na original. Nokia 7 Plus, osobno najbolji među predstavljenima na MWC-u imajući na umu omjer uloženog i dobivenog, je traženiji nego li Nokia 8 Sirocco za kojeg su mnogi očekivali da je HMDov top model. Nokia 7 Plus definitivno nudi najviše za cijenu i mogao bi ostvariti jako dobru prodaju. U Kini je jako dobro prihvaćen a isti rezultat bi mogao ostvariti i diljem svijeta.

Google Trends definitivno nije najbolji alat za predviđanje jer se može interpretirati na mnoge načine, ali je dobar pokazatelj trenutnog stanja interesa ljudi. Na primjer, možemo lako vidjeti da je i Nokia 8110 4G odličan marketinški potez, u biti nostalgija. Međutim, kad je usporedimo s prošlogodišnjom Nokijom 3310 onda vidimo da će HMD trebati napraviti mnogo više za sljedeći MWC. Možda moderna verzija komunikatora nije loša opcija. Nadalje, iz grafova možete lako vidjeti koliko mobilni uređaji znače Nokiji, odnosno koliko su važni za njen brand.

Ako se želite igrati sa Google Trends alatom, kliknite na link ovdje.