Video: Istina o Nokiji 8 Sirocco

Na događaju kojeg je HMD organizirao za medije iz CEE regije koji nisu imali priliku sudjelovati na MWC-u 2018 i tamo isprobati nove Nokia uređaje, otišli smo zajedno s kolegama sa Mob.hr-a. Voljenog vođu Mob.hr-a je pratio popularni hrvatski YouTuber Mislav Bušić s kojim sam pričao o novitetima s Nokia brandom i zanimalo ga je moje mišljenje o Nokiji, o HMD-u i općenito o Nokiji 8 Sirocco te što ona predstavlja.

Mislav je naš razgovor kriomice snimio i pretvorio ga u YouTube razgovor svjetske kvalitete, a vi ga možete pogledati odmah ispod.

Uglavnom, postoji mnogo naznaka da je Sirocco u biti prošlogodišnji top model s kojim je HMD trebao otvoriti, ili pak zatvoriti prvu godinu povratka Nokia branda na tržište smartfona. Prva godina nije bila lagana i bilo je zanimljivo gledati razvoj događaja. Nokia 8 je kasnila, a zajedno s njom i Nokia 9 za čije smo postojanje već dugo vremena znali. Međutim, zbog svih kašnjenja Nokia 9 se približila u nekim specifikacijama novoj seriji uređaja predvođenoj izgledom Nokije 7 za kinesko tržište pa je vjerojatno negdje krajem godine (ili pred berlinski IFA kongres) njeno predstavljanje odgođeno te pomaknuto za 2018. Tu smo je ugledali kao nastavak Nokije 8, odnosno gotovo istovjetni hardver ali u nešto ljepšem pakiranju. Uređaj je već bio razvijen pa ga se nije isplatilo ubit, a sama klasa 8 će vjerojatno biti nekakav gornji eksperimentalni dio gdje će biti nekoliko različitih mišljenja kako funkcionalna gornja klasa treba izgledati. Nokia 9 bi mogla zaživjeti kao pravi inovativni uređaj negdje krajem trećeg ili početkom četvrtog tromjesečja, a možda i prije.

Eh da, poteglo se i pitanje kako zvati ovaj uređaj. Englesko govorno područje ga zove Sirocco (siroko), dok ga primjerice u Hrvatskoj možete nazivati i široko, po južnom vjetru kojeg u Dalmaciji još nazivamo šilok ili šiloko. Mislim da ga možemo zvati Sirocco (Siroko) kako ga naziva ekipa iz HMD-a jer uvijek je ispravno poštivati izgovor izvora.

 

Ako niste, zapratite Mislava na YouTube-u. Možda nema karizmu, mikrofoni mu nisu najbolji, i ne izgleda nešto, ali možete se zabavit uz njegove video uratke 😊.