Bloomberg: Google u pregovorima za kupnju Nokijina sustava za internet u zrakoplovu

Bloomberg piše da su Google i Nokia u “naprednoj” fazi razgovora oko prodaje Nokijina širokopojasnog internetskog sustava za zrakoplove. Nokijin LTE A2G sustav baziran na mobilnoj mreži nudi internetske usluge velike brzine u kabinama zrakoplova, a Google već duže vrijeme širi svoje poslovanje kako ne bi ovisilo u najvećoj mjeri o oglašavanju te se tržište zrakoplovnih mreža uklapa u tvrtkinu strategiju pružanja i komunikacijski usluga (već postoji Google Fiber npr.)

Sustav za “zrakoplovni internet” nije Nokijin prioritet, pa navodna prodaja njega uz Nokia Health i Nokia Submarine Networks (o čijoj se prodaji odavno šuška) i ne bi trebala čuditi. Nokijin prioritet je 5G, a novac koji bi dobili prodajom tih dijelova poslovanja bio bi solidna podloga za agilniju implementaciju 5G mreža u budućnosti.

S druge strane, ako je Google zainteresiran za tržište interneta u zrakoplovima, onda je sigurno moguće i na tom tržištu dobro zaraditi. Stranica QZ.com navodi da bi do 2035 tržište zrakoplovnog interneta moglo vrijediti 130 milijardi dolara. Riječ je o velikoj vrijednosti, no ne znamo koliko je Google spreman platiti Nokijin sistem i koliko je novca Nokia do sada uložila u taj sistem.

Bloomberg je kontaktirao i Nokiju i Google po ovom pitanju, no obje tvrtke odbile su komentirati. Dogovor nije postignut, no pregovori su u tijeku.

Izvor: Bloomberg