Glasine: Nokia pronašla potencijalne kupce za Nokia Health odjel

Nokia Health odjel je trenutno u fazi dubokog analiziranja, odnosno strateškog revidiranja, što u biti znači da Nokia nije u potpunosti zadovoljna njegovim poslovanjem.

 Ideja dodatnog širenja Nokia branda na nosive uređaje, pogotovo one vezane uz zdravlje, je poprilično imala smisla meni, a u određeno vrijeme i Nokiji, ali znamo da je Nokia promijenila svoj način poslovanja u posljednje vrijeme. Ta tvrtka već dulje vrijeme nije okrenuta klasičnom masovnom tržištu već radije nudi softverska rješenja za određene probleme društva te iz toga dodatno izvlači dobit. Ovdje ne spominjem Networking odjel koji je postao središnji posao. O nezadovoljstvu Nokije s Nokia Health odjelom smo doznali iz emaila kojeg je Katrin Buvac poslala zaposlenicima, a svima nam je dobro poznato što se događa unutar Nokije nakon što „burning memo“ procuri.

Uglavnom, izgleda da je Nokia našla potencijalne kupce Health Odjela, ili njegove proizvodnje, kako navodi francuski dnevni list Les Echos.

za sada postoje četiri kupca, dva iz Europe (Francuske), a dva su iz drugih dijelova svijeta. jedan od ta dva je sigurno iz GAFAM tvrtki, odnosno Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft. Cijena nije službeno potvrđena ali se nagađa da bi Nokia mogla izgubiti 30 milijuna eura s obzirom da je cijena približno 140 milijuna € za ovaj odjel.

Siguran sam da Nokia neće žuriti s prodajom Health odjela, ali da je pokazala veći interes za njim, sigurno bi mu cijena bila kud i kamo viša. Nokia je trenutno i dalje u fazi restrukturiranja svojeg poslovanja pa nije čudno da se rješava poslovanja koja se ne uklapaju u njenu poslovnu viziju, ili koja nisu isplativa dugoročno. Nedavno smo mogli vidjeti kako Nokia želi prodati Submarine Networks, poslovanje naslijeđeno od Alcatel Lucenta, te svoje vlastito poslovanje Airborne Broadband System.

Moram priznat da me veselilo posjedovanje sata s Nokia logom, no možda to ostvari pak HMD Global u nekom svom R&D laboratoriju. Imajte na umu da ovo ne mora nužno značiti kraj Nokia Health odjela jer Nokia već neko vrijeme razvija softverske usluge kojima će nastaviti raditi na budućnosti zdravstva, a radi i na hardveru koji bi u budućnosti trebao biti dostupan profesionalcima, a možda jednog dana nama običnim smrtnicima.