HMD Global profitabilan u Indiji

Direktor poslovanja HMD-a za regiju sjeverne i istočne Indije u intervjuu za Economic Times of India izjavio je da je HMD Global u Indiji posluje s plusom. Dodao je da bi nadolazeći uređaji trebali proširiti HMD-ovu ponudu te da tvrtka radi na jačanju prodaje uređaja online, putem vlastite trgovine i partnera.

Prema tvrtki Counterpoint Research, HMD je tijekom 1. tromjesečja ove godine ostvario udio od 7% na tržištu običnih telefona u Indiji, što je rast u odnosu na tromjesečje ranije od 1% te se sada nalazi na 4. mjestu. Po pitanju smartfona, Counterpoint nije naveo točan postotak no spomenuli su da je HMD, zajedno s tvrtkama Lava, Micromax, Huawei (Honor) i Lenovo (+Moto) u tijesnoj utrci za 5. mjesto, koje je u 1. tromjesečju 2018. držao Huawei.

Posljednje marketinške aktivnosti i ponuda solidnih običnih uređaja i smartfona urodile su plodom za HMD u Indiji, a situacija bi trebala biti još bolja zbog početka prodaje dobro prihvaćenih Nokia smartfona iz Android One obitelji. Osobno me je ovo malo i iznenadilo jer se malo koji proizvođač mobilnih uređaja može hvaliti da posluje s profitom pa makar na jednom tržištu poput Indije i to godinu dana nakon pokretanja poslovanja.

Valja podsjetiti da je HMD privatna tvrtka koja nije obvezna objavljivati financijske rezultate i prodajne brojke kao što to rade tvrtke dostupne na burzi. HMD Global Oy, sa sjedištem u Finskoj, obavezan je vlastima Finske predati godišnje financijsko izvješće i čim ono bude javno dostupno, moći ćete ga pronaći na NokiaMob-u. 🙂