Nokia izabrana kao glavni izvođač prijenosne optičke mreže operatera China Mobile

Nokia je službeno objavila da je najveći operater na svijetu, China Mobile, dodijelio Nokiji najveći dio posla implementacije prijenosne optičke mreže, čija je izgradnja u nekim kineskim regijama već počela. Centralni dio Nokijine optičke mreže je Nokia 1830 PSS-24x platforma, koja bi korisnicima operatera China Mobile trebalo osigurat veće brzine i bolju pouzdanost mreže. Ovaj ugovor važan je za Nokiju jer pokazuje da je tvrtka, preko svoje podružnice Nokia Shanghai Bell, konkurentna u Kini te da se investicija preuzimanja Alcatel-Lucenta, kojim je Nokia dobila cjelovit portfelj, počinje isplaćivati. Više o ovoj suradnji možete pročitati ovdje.

U Južnoj Koreji, Nokia u suradnji s operaterom LG U+, u vlasništvu tvrtke LG, dogovorila je izgradnju 5G mreže koristeći zajedničko napravljenu opremu, koja će biti bazirana na Nokijinom ReefShark čipsetu. Zajednički razvijena 5G oprema trebala bi biti značajno manja od trenutne 4G opreme te sa 64% manjom potrošnjom, što će omogućiti kompaktniju i efikasniju 5G infrastrukturu, piše KoreaITTimes.

U Singapuru, Nokia je pokrenula centar za usluge u oblaku koji će operaterima pomoć u planiranju i izvršavanju usluga u oblaku. Ovo je treći takav Nokijin centar u svijetu, uz one u Texasu (SAD) i Readingu (UK). Obavijest za medije o ovoj temi možete pronaći ovdje.