Nokia na NAB Show 2018 predstavlja OZO Audio tehnologiju

NAB Show 2018 ili National Broadcasting Show, jedan je od najvećih događaja na svijetu za industriju zabave, medija i tehnologije. Nokia je prisutna na njemu gdje predstavlja OZO Audio, odnosno softversko rješenje za snimanje kvalitetnog, prostorno orijentirajućeg zvuka oko uređaja. Neki od posljednjih Nokia uređaja su opremljeni OZO Audio softverom kako bi mogli snimati kvalitetan zvuk sa dva i više mikrofona, što pomaže tim uređajima istaknuti se u moru drugih. Nokia je od davno bila predvodnik u tehnologiji snimanja zvuka, još od kreiranja HAAC mikrofona pa do korištenja algoritama koji su njima upravljali. Kasnije je taj softver korišten za OZO kameru koja je danas gotovo pa stvar prošlosti.

Nokia OZO on Twitter

All it takes to ruin a good video is bad audio. Discover how #OZOAudio creates a true-to-life sound experience with #spatialaudio (and no specialist hardware): https://t.co/u1t51us2su #NABShow

Nokia ima izložbeni prostor u južnoj hali(SU5515) NAB događaja i predstavljat će samo OZO Audio. Ne znam izlaže li netko iz Hrvatske ili susjednih država tamo, ali ako ima netko (a i da čita Nokiamob) skoknite do njih.

Smartfoni su trenutno jedini uređaji kod kojih se OZO Audio koristi, ali Nokia ima namjeru raširiti ovu tehnologiju na druge uređaje. Prema objavljenoj fotografiji, jedan od ciljanih uređaja su profesionalne (DSLR) kamere ili kamere koje ljudi mogu svakodnevno privatno ili profesionalno koristiti. Dok je OZO kamera sada samo podsjetnik na inventivnost Nokije, OZO brand će nastaviti živjeti kroz softver koji je ostao iza kamere. Nokia ga planira komercijalizirati kroz licenciranje raznim proizvođačima. Ono što bih ja još volio vidjeti na Nokia, ili drugim uređajima, je OZO Imaging softver koji je poprilično impresivan i moćan u poboljšavanju slike koja je snimana OZO VR kamerom. Mislim da Imaging softver ima potencijala, a iskreno se nadam da je Juha Alakarhu prenio dio svojeg znanja na nekoga unutar Nokia Technologies odjela prije nego li je otišao u Axon.

Više o OZO Audio softveru možete saznati na službenom OZO blogu.