Nokiamob slavi 6. rođendan

Dobre vijesti danas, budući da je Nokiamobu rođendan! Nokiamob sada ima 6 godina, i mliječni zubići nam već ispadaju. Možda vam je već poznato, a možda i nije, ali Nokiamob kao ideja je nešto stariji od 2012. godine, no te godine je oživio kao blog, i to u vrijeme kada je gotovo svaki tech portal ignorirao Nokiju, ili je uglavnom zanemarivao. Ideja je bila stvoriti Nokia svijet gdje bi svi fanovi i korisnici Nokia uređaja bili u mogućnosti dobiti potrebne informacije i saznati više o uređajima, ali i samoj Nokiji. Većinom smo pisali o mobitelima s obzirom da su oni digli Nokiju u visinu, ali smo pratili i ostale segmente Nokije.

Samo ću se kratko osvrnuti na našu aktivnost u posljednjih 6 godina. Svi znate da hrvatska verzija bloga postoji od 2012. godine, ali nam je ideja bila napraviti I internacionalnu verziju bloga pa smo prije godinu i pol pokrenuli Nokiamob.net na engleskom jeziku. Do sada smo objavili na oba bloga preko 11 tisuća članaka, osvrta i recenzija (11.398). Većina članaka je na hrvatskom portali ( preko 10 tisuća), a manji dio je na engleskom (1.3 tisuće). Tim se nije mnogo mijenjao tijekom godina. Najaktivniji su Stipe (došao 2013. godine) i ja, dok Zlatko povremeno piše na nokiamob.me. Zlatko se više dao u fotografiju pa vam preporučam njegov Twitter i Instagram profil jer su slije koje napravi Canonom i Nokijama odmor za oči. I dalje smo poprilično neprofitabilni pa su neke stvari poput kvalitetnijeg dizajna stranice i aplikacija van dosega (dok samo ne naučimo programirat), no sve ovo radimo iz ljubavi prema brandu i Nokiji. Moram se zahvaliti ekipi sa Mob.hr-a koji su nam brlogove udomili prije koju godinu na svojim serverima i bez njih Nokiamob ne bi mogao postojati. Hvala vam od srca!

Ono što čini ovaj blog kvalitetnim nije njegov izgled, kao i sadržaj (pogotovo ne onaj koji ja plasiram) već prekrasna zajednica koje je Nokia spojila, odnosno vi. Broj čitatelja hrvatske verzije bloga posljednjih godina je opao zajedno s Windows Phoneom, no broj se zaustavio na nekih 6-7 tisuća posjetitelja mjesečno. Engleska verzija bloga ima konstantan rast u prosjeku, i sada je već premašio brojku od 100 tisuća posjetitelja te 145 tisuća sesija mjesečno prema Google Analyticsu. Gledajući unatrag 30 dana, najviše posjeta nam dolazi iz Hrvatske, potom Srbije te BiH. Englesku verziju bloga najviše posjećuju Indijci, potom ekipa iz Pakistana te Velike Britanije. Finci nisu nešto zastupljeni na hrvatskoj verziji, a na engleskoj su u proteklih mjesec dana bili na 6 mjestu. Na godišnjoj razini su četvrti.

Budućnost bloga je svijetla. Ostajemo i dalje na aktivni na obje domene, a tema definitivno neće nedostajati. Nokia se osovila na noge i poprilično raširila svoje poslovanje, a HMD plasira sve više uređaja koji svakom novom serijom postaju bolji. Osim Nokije (i HMD-a), pratit ćemo i sve što ima veze s Nokijom ili je nekada imalo veze poput Jolle, HERE ili Vertua.

Još jedan segment Nokiamoba su recenzije Nokia uređaja, od mobitela, vaga i satova, odnosno svega što nam dođe pod ruku a ima Nokia logo na sebi. Pokušavamo biti kritični i objektivni te ukazati na određene prednosti ili mane uređaja. U konačnici i mi smo kupci uređaja i ne troše nam se pare na stvari koje nisu dobre (uskoro i o tome više).

 

Kao šlag na kraju moram se zahvaliti svima vama koji ste uz nas od samih početaka bloga, ili ste se nedavno priključili. Hvala vam na praćenju, čitanju, komentiranju, odvajanju vremena za Nokiamob. Najbolji ste 😊. Vi ste nam izvor motivacije. Slobodno nam se obratite, kad god vam treba ili ne treba tu smo. Pratite nas i dalje na stranici/stranicama, na društvenim mrežama Facebook,Twitter, i Youtube. Dobrodošli u Nokia svijet!.

 

Pozdrav od cijelog Nokiamob tima.

Marin