Riješen spor oko Nokijine tvornice u Chennaiu; HMD navodno pokreće proizvodnju Nokia uređaja u Argentini

Od 2006. godine, Nokia i indijska porezna uprava u sukobu su oko navodnog poreznog duga i Nokijina neplaćanja tog duga prema Indiji. Nokia je popriličan broj uređaja proizvodila u Indiji, a jedna od značajnih tvornica bila je ona u gradu Chennai. Prilikom proizvodnje uređaja, Nokia Indija plaćala je matičnoj tvrtki Nokia Oy sa sjedištem u Finskoj licencu za instaliran softver. Indijske porezna vlasti takav način proizvodnje karakterizirali su kao odljev novca iz Indije u Finsku koji se oporezuje po stopi od 10%, dok se Nokia pravdala da je riječ o bitnoj komponenti uređaja bez koje hardver ne funkcionira.

Nemogućnost dolaska do sporazuma rezultiralo je blokadom Nokijine imovine u Chennai te pogon u tom gradu nije bio uključen u prodaju Odjela uređaja i usluga Microsoftu u 2013., odnosno 2014. godini. Par godina kasnije, finska i indijska vlada, zajedno s Nokijom, riješile su problem poreznog duga preko ustanovljenog zajedničkog mehanizma o suradnji tih dviju država. Nokijin dug, odnosno potražnja indijske porezne uprave popela se na 1,23 milijarde eura, no konačan iznos kojeg je Nokia u sklopu nagodbe platila je 196 milijuna eura, navodno uplaćeno prošli mjesec.

Ovim dogovorom podignuta je blokada nad imovinom u Chennaiu, koja će vjerojatno biti prodana tvrtkama zainteresiranim za ponovno pokretanje proizvodnje mobilnih uređaja. Najizgledniji kupaca, koji je prema glasinama već neko vrijeme u pregovorima i sa Nokijom i lokalnim vlastima je tvrtka Rising Star Mobile India, u vlasništvu Foxconna – glavnog partnera HMD-a u proizvodnji novih Nokia uređaja.

Osim širenja proizvodnje u Indiji, HMD je u pregovorima za ponovno pokretanje proizvodnje/sklapanja Nokia uređaja u Argentini. U 2012. godini, Nokia je proizvela 4,3 milijuna uređaja u Argentini te imala tržišni udio od 32%. Kasnije se taj udio, i proizvodnja, smanjivala dok Microsoft nije odlučio napustiti tržište Južne Amerike. Razlog lokalne proizvodnje u Argentini su visoke porezne stope na uvezene mobilne uređaja.

Prema portalu iProfesional.com, čelnici HMD u proteklim tjednima obavili su niz razgovora s lokalnim dobavljačima oko moguće suradnje. Osim HMD-a, Xiaomi također radi na pokretanju proizvodnje svojih uređaja u Argentini. Kako je i HMD-u i Xiaomiju Foxconn partner u proizvodnji, moguće je i kako je Foxconn uključen u razgovore. Budući da je Nokia brend prije samo 5 godina držao trećinu tržišta, teško je sumnjati da se povratak na argentinsko tržište HMD-u neće isplatiti.

via: ET, iProfesional