HMD dobio nove investitore; Prihodi u 2017. iznosili 1,8 milijardi eura

Tvorac Nokia mobitela HMD Global danas je objavio da su u njega investirale dvije nove tvrtke u iznosu od 100 milijuna američkih dolara, odnosno 80 milijuna eura kako bi tvrtka ubrzala sa rastom poslovanja. Novi investitori su DMJ Asia Investment Opportunity i dobro nam poznati FIH Mobile, podružnica Foxconna. HMD Global finski je startup čiji je vlasnik investicijski fond Smart Connect LP, registriran u Luxemburgu.

Povodom novih investicija, HMD je otkrio i neke financijske informacije o tvrtki. Prije nego što se bacimo na to, neke od dodatnih zanimljivosti koje su objavljene je da je dvije trećine (2/3) kupaca Nokia uređaja mlađe od 35 godina te da bi 4 od 5 kupaca svoj Nokia telefon preporučili drugima. HMD posluje u 80 zemalja svijeta, a novi Nokia uređaji su aktivirani u njih 170. Preko 600 prodajnih distributera na preko 250.000 prodajnih lokacija u svijetu prodaje Nokia uređaje, a službenu stranicu Nokia.com/phones od siječnja prošle godine posjetilo je 150.000.000 jedinstvenih korisnika.

U fiskalnoj 2017. godini, HMD Global prodao je 70 milijuna telefona i ostvario prihode od 1,8 milijardi eura, uz zabilježeni operativni gubitak od 65 milijuna eura. Rezultati za 2016., gdje je HMD bio operativan samo 12. mjesec, nisu usporedivi s ovima. U prosjeku, prihod po prodanom Nokia uređaju iznosio je 25,71 euro, dok je gubitak po uređaju iznosio 0,93 eura. Iz brojke prosječnog prihoda po prodanom uređaju vidljivo je da su većinu prodaje u 2017. iznosili obični telefoni, što i odgovara prognozama analitičara od oko 60 milijuna prodanih običnih i do 10 milijuna prodanih pametnih telefona. Zbog bolje ponude i veće dostupnosti Nokia uređaja, u 2018. očekujemo rast prodaje i prihoda, no profitabilnost i dalje ostaje upitna jer je mobilno tržište jedno od zahtjevnijih na svijetu i mali broj proizvođača ostvaruje profit.

Prema veličini investicije, tržišna vrijednost HMD-a prelazi 1 milijardu dolara, što tvrtku stavlja u “unicorn” (hrv. jednorog) kategoriju startup-ova.

Izvor: HMD Global