HMD u Shenzhenu otvara novi ured istraživanja i razvoja Nokia Mobile Global Future Lab

Danas je u Kini HMD predstavio prvi uređaj nove Nokia X serije, Nokiju X6. Osim predstavljanja samog uređaja, HMD-ovi čelnici podijelili su zanimljive informacije o kompaniji uključujući i tu da HMD ovaj mjesec otvara novi centar za istraživanje i razvoj u kineskom gradu Shenzhen koji će se zvati Nokia Mobile Future Lab. HMD već ima odjel ondje gdje se tim stručnjaka cjelodnevno radi na razvoju novih uređaja, kako nam je rekao Alberto Matrone, direktor za CEE regiju u intervjuu. Interesantno je da je u Shenzhenu sjedište tvrtke Huawei kao i najveća Foxconnova tvornica. Može se reći da je Shenzhen centar kineske, a samim time i svjetske industrije mobilnih uređaja.

Novi centar za istraživanje i razvoj radit će projekte u 4 područja od interesa:

  • 5G
  • Fotografija
  • Materijali i načini proizvodnje
  • Mobilno korisničko iskustvo budućnosti

Qualcomm je već najavio da je HMD jedan od partnera koji će u bliskoj budućnosti koristiti Qualcommove 5G čipove, a sama 5G tehnologija otvara nove mogućnosti konzumacije sadržaja, poput virtualne realnosti, ali i mogućnosti igranja računalnih igara putem mobilne veze koja ima brzine optike. U više navrata HMD-ovi čelnici prilikom davanja intervjua naglašavali su izbor materijala i načine proizvodnje kao jedan od fokusa tvrtka, a to je i vidljivo kada pogledamo paletu materijala i različitih načina izvođenja istih u cijelom portfelju Nokia uređaja. Mobilno korisničko iskustvo budućnosti ili na engleski Future mobile user experience odnosi se na istraživanje sljedećeg značajnog načina interakcije s mobilnim uređajima. Svi se slažemo da je pojava zaslona na dodir uzrokovala revoluciju na tržištu te tvrtke konstantno istražuju nove načine korisničke interakcije sa uređajem u nadi da pronađu nešto takve značajnosti.

Fokus na fotografiju na čudi jer je Nokia bila sinonim za fotografiju, a danas je kamera sve više i više ključni razlikovni faktor. Prvi Nokia uređaji nisu nikoga oduševili kamerama, no u novoj generaciji vidi se napredak koji bi se trebao nastaviti kada je HMD odlučio povećati ulaganja u kameru s novim R&D centrom. Pri predstavljanju, prema Nokibar Baidu korisnicima koji su pratili događaj, HMD-ov direktor proizvoda Juho Sarvikas izjavio je da rade na istraživanju i razvoju tehnologija vezanih za kameru te se nadaju u budućnosti predstaviti iznenađenje kakvo je bio PureView. Sam spomen PureViewa upućuje na dozu ambicioznosti jer je PureView tehnologija postavila standard kojeg neki proizvođači sustižu tek nakon 6 godina od predstavljanja Nokije 808. (Dopuna: Nakon pregleda videa prezentacije, Juho ne spominje PureView. Vjerojatno je riječ o nadanjima korisnika Nokibar foruma koja su se izgubila u prijevodu)

HMD-ov tim u Shenzhenu trebao bi surađivati s timovima u Londonu i Helsinkiju u razvoju novih uređaja i tehnologija za mobilno tržište.

Na prezentaciji, HMD je spomenuo da je svjestan konkurencije u Kini te da je spreman konkurirati lokalnim brendovima. To i vidimo s Nokijom X6. Uređaj je namjerno stavljen u izlog 2 tjedna prije službenog predstavljanja kako bi privukli što više pažnje. Dolazi sa zubom, koji je sam po sebi provokativan, a Kinezima se sviđa. Tu su još solidne specifikacije te agresivna cijena ili drugim riječima jedini način uspjeha na kineskom tržištu ako niste Apple. Dalje je spomenuto da je Nokia X serija dizajnirana primarno za kinesko tržište i to je vidljivo. Tako da ne vjerujem da ćemo vidjeti globalnu Nokiju X6. Uređaj koji je HMD u Kini žrtvovao je nova Nokia 6. Nokia X6 dolazi sa boljim specifikacijama i nižom, odnosno približno istom cijenom, a možemo reći i atraktivnijim dizajnom sa staklenom izradom. Po mom mišljenju, ako Nokia X6 bude lansirana globalno, prodaja Nokije 6.1 je mrtva.

Čini se da su Nokialjupci iz Kine imali zanimljiv događaj gdje je pokazan novi uređaj, a HMD je ponovno potvrdio privrženost kineskom tržištu. Otvaranje novog centra za istraživanje i razvoj pravi je i velik korak za HMD prema formiranju “startup-a” u pravu tvrtku. Oni su u jedinstvenoj situaciji gdje imaju priliku u “ranim” danima poslovanja ispravno posložiti kockice za održivi  razvoj u budućnosti. Za takvo što potrebno je vremena, a tržište je do sada strpljivo čekalo na nove Nokia uređaje. Sljedeće predstavljanje Nokia uređaja zakazano je za 29.5. u Moskvi.

via: NokiaCamp i Baidu Nokibar


Dopuna: Dostupan i video prezentacije