Nokia među 5 najboljih proizvođača smartfona u Europi

U samo dvije godine Nokia brand je od praktički dostupnosti samo običnim mobitelima i rijetkim smartfonima do desete pozicije na ljestvici top 10 proizvođača mobilnih uređaja. Tome je najviše doprinio projekt zvan i znan kao HMD Global koji se pozabavio povratkom Nokia branda na trag na tržište. Prema vodećim agencijama za istraživanje tržišta, Nokia trenutno u prvom tromjesečju drži približno 1.3% globalnog tržišta, a drug tromjesečje bi trebalo biti još i bolje. Naime, novi niz Nokia smartfona je počeo biti dostupan po trgovinama diljem svijeta, a oni su itekako kompetitivni cijenom i izradom.

 

https://twitter.com/sarvikas/status/994344889608355840

Tvrtka Canalys, koja se također bavi istraživanjem tržišta, objavila je svoje podatke na kojima je vidljivo da je Nokia došla na peto mjesto liste najboljih brandova u Europi. Na starom kontinentu prvo mjesto i dalje uvjerljivo drže Samsung i Apple, ali su osjetili najveći pad udjela. Na trećem i četvrtom mjestu su novi igrače, Huawei i Xiaomi koji su poprilično uložili u odjele za izradu uređaja te su značajno doprinijeli padu udjela dvojca iznad. Nokia je na petom mjestu i sigurno je doprinijela razvoju situacije. Trenutno ima 3.5% udjela na tržištu, a za petama je Xiaomiju koji je od ove godine i službeno dostupan u Europi. Preteći Xiaomi joj neće biti lako s obzirom za kineski brand radi jako dobar posao, ali Nokia ima još nekoliko aduta u rukavu i ova 2018. godina će definitivno biti interesantna. Dapače, ova godina će odrediti daljnji put Nokije na tržištu mobilnih uređaja.

Zahvaljujući povratku na mobilno tržište, ali i značajnom restrukturiranju poslovanja, Nokia je ponovno postala finski najvrjedniji brand. Prema tvrtki Brand Finance, Nokia je najvrjedniji brand i u kategoriji najbrže rastućeg branda i trenutno vrijedi 7.1 milijardu €. To je 3 puta manje u usporedbi s 22 milijarde € koliko je Nokia vrijedila 2008. godine, ali gotovo 6 puta više u odnosu na 2014. godinu kada je vrijedila svega 1.4 milijarde €. Brand Finance očekuje da će vrijednost Nokia branda nastaviti rasti i u narednim godinama.

 

Sve u svemu, bravo HMD Global i Nokia!