Nokia prodala Digital Health što je napravilo promjenu sastava izvršnog odbora

Današnji dan je bio poprilično turbulentan za sve koji kao i mi prate informacije o Nokiji. Nokijin odbor se oglasio i konačno završio priču oko prodaje Digital Health poslovanja. Nokia je službeno prodala Health poslovanje prvobitnom vlasniku i suosnivač Withingsa, Ericu Carreelu. Nije mnogo informacija objavljeno u službenoj obavijesti za medije poput cijene ili što će biti dalje s Nokia logom na Health proizvodima. Međutim, Carreel se obratio medijima i rekao da će Nokia logo ostati na uređajima do kraja godine kada će ga ponovno zamijeniti Withings. Dakle, ukoliko se odlučite postati vlasnikom nekog Nokia Health gadgeta, budite bez brige za podršku jer će se ona nastaviti i u budućnosti s Withingsom.

Prodajom Digital Health poslovanja Nokia Technologies odjel je ostao bez proizvoda namijenjenih širim masama pa je ujedno možda i bespotreban kao takav. Jedini proizvod kojeg je taj odjel dao u posljednjih 2 godine su bili Health gadgeti. Prodaja Health poslovanja napravila je i promjene unutar odbora Nokije, odnosno vodstva određenih odjela. Nokiju će uskoro napustiti trenutni voditelj technologies odjela Gregory Lee, a na njegovo mjesto će sjesti šefica pravne službe, Maria Varsellona, koja će dosadašnju ulogu zadržati.

Odlaskom Leea, Nokijin izvršni odbor se sastoji od sljedećih članova: Rajeev Suri, Basil Alwan, Hans-Juergen Bill, Kathrin Buvac, Ashish Chowdhary, Joerg Erlemeier, Barry French, Sanjay Goel, Bhaskar Gorti, Federico Guillén, Kristian Pullola, Sri Reddy, Marc Rouanne, Maria Varsellona i Marcus Weldon.

Nakon ovakvih promjena sasvim je opravdano pitati se koja je uloga Technologies odjela kao i njegova budućnost. Nokia ne odustaje od cilja postanka B2B tvrtke koja će svoje proizvode prodavati direktno tvrtkama te se još baviti licenciranjem. Dolazak pravnika na čelo Technologies odjela koji se sada jedino bavi licenciranjem je sasvim u redu. Međutim, tko će kreirati nove, inovativne tehnologije?

Ako promotrite službenu objavu, odnosno njen kraj gdje je opisana Nokia i njeno poslovanje, onda ćete shvatiti kako će inovativne nove tehnologije proizvoditi nedavno kupljena tvrtka Bell Labs, odnosno Nokia Bell Labs.

Nadam se da će u tom odjelu biti znanstvenika i inženjera koji će nastaviti stvarati inovativne tehnologije vezane uz smartfone, odnosno tehnologije koje bi mogli iskoristiti u Nokia smartfonima.