Ovo je Nokia Sleeve

Kada je Nokia započela prijeko potrebnu preobrazbu, inovacije su postale važan dio njenog poslovanja. Cijeli posao oko inoviranja i usavršavanja postojećih ili novih tehnologija je inkorporiran unutar Technologies odjela. Nakon preuzimanja Alcatel Lucenta, po Nokia brand je došao i inovativni Bell Labs, odnosno tvrtka koja je započela elektroničku revoluciju otkrićem tranzistora. Što se inovativnosti tiče, sadašnji Nokia Bell Labs ima veliku ulogu i Nokia je posebno ponosna na njega. Nokijin izvršni direktor Rajeev Suri je rekao da upravo taj odjel radi dosta na novim tehnologijama te da je uključen u rad Health odjela na novim tehnologijama koje bi značajno pospješile rano otkrivanje određenih bolesti.

Na Svjetskom Ekonomskom Forumu, Suri je rekao da Nokia Bell Labs ima spreman novi gadget koji bi značajno mogao pomoći liječnicima kod dijagnoze težih oblika bolesti, pa čak i nekih oblika raka. Taj gadget prati nekoliko parametara poput razine kolesterola, mliječne kiseline, glukoze te nekoliko drugih parametara čijom bi se analizom moglo mnogo toga otkriti. Magazin Wired je imao priliku vidjeti Nokia Sleeve, odnosno nekakav njegov rani oblik te nam pobliže otkrio kako radi. Uređaj na sebi ima male elektromotore koji simuliraju dodir, žiroskope, žice za elektromiografiju, akcelerometre, razne optičke senzore i LED zaslone. Zanimljivo je da je sami početak uređaja pokušaj integracije inženjera i umjetnika u sklopu projekta Experiments in Art and Technology. Cilj skupine umjetnika i inženjera je bio omogućiti nov način prijenosa emocija ljudi temeljem dodira. Sada mu je primjena kud i kamo drugačija i gleda ga se upotrijebiti u medicinske svrhe.

 

Nokia Sleeve, ili u slobodnom prijevodu rukav, je odličan gadget koji sigurno nećemo vidjeti u nekom promotivnom paketu s Nokia 8 Sirocco ili Nokijom 9. Međutim, dobro je znati da bi mogli neke osnovne zdravstvene parametre mogli pratiti uz pomoć Nokia uređaja. Siguran sam da bi on imao veliku primjenu samo je pitanje bi li ga Nokia prodala čim postane funkcionalan.