Potpuno novi softver kamere za Nokiju 8 dolazi s skorašnjom nadogradnjom

Najgora stvar svakog ponosnog vlasnika jednog od boljih smartfona u ponudi nekog proizvođača je kad taj uređaj bude uskraćen budućih nadogradnji, ili mu nadogradnje koje su za njega logične i prethodno obećane ne stižu brzo. Upravo se ta stvar dogodila s Nokijom 8, uređajem s jako moćnim hardverom, čiji korisnici već dugo čekaju na nadogradnju kamera aplikacije kojom bi dvostruka kamera tog uređaja zasjala pravim sjajem. HMD se nije mnogo oglašavao o nadogradnji, a u međuvremenu su Nokije 6.1 i 7 plus već stigle na tržište s novom kamera aplikacijom, a istu je dobila i kineska Nokia 7 posljednjom nadogradnjom softvera. Naravno, zatišje oko nadogradnje se  dogodilo s razlogom kojeg je danas objavio Juho Sarvikas na Twitteru.

Juho Sarvikas on Twitter

@NokianChetan We need to overhaul the entire imaging framework. We have been working on it for months. Taking longer that I anticipated but now looks good. We will update shortly

Naime, posljednjih nekoliko mjeseci je HMD radio na kompletnom mijenjanju cijelog sustava kamere za Nokiju 8 i proces se ponešto oduljio. Koliko su zahvati na novom softveru kamere osmice veliki, ne znamo, ali sudeći po softveru koji upravlja kamerom značajno slabije Nokije X6, i Nokia 8 bi mogla imati neka moderna čudesa povezana s boljim snimanjem portreta kao i bolju HDR fotografiju. Novi softver je prema Sarvikasovim riječima gotov te bi nadogradnja trebala uskoro biti puštena. Ipak točan datum njenog puštanja nije poznat, jer su uvijek moguće komplikacije oko novog softvera.

Ono što je dobro u svemu ovome je činjenica da HMD poprilično ulaže u kamera tehnologiju, posebno softver kojim se značajno može povećati kvaliteta kamera smartfona. Nokiji 8 je definitivno potrebno jedno takvo povećanje kvalitete jer je taj uređaj zaslužuje.