Nokia top model sa Snapdragonom 845 bi mogao imati Penta-Lens kameru?

Nakon što je Roland Quandt objavio informacije vezane uz prvi pravi Nokia top model, zvan još kao  Nokia A1P, počele su stizati nove iz drugih izvora. Nokia A1P bi trebao biti predstavljen negdje krajem ove godine, a najprije na berlinskom IFA kongresu. Uređaj će doći sa senzorom otiska prsta unutar zaslona i neće imati zub. Nove informacije i dalje držite kao glasine, ali se dobar dio njih podudara s prethodno objavljenima pa ih vrijedi prenijeti.

Na kineskoj mreži Baidu objavljeno je da su prvi prototipovi stigli već na test. Informacija je vjerojatno potekla iz samog HMD-a jer je korisnik rekao da ne može objaviti više informacija ni fotografije jer se boji pravnih posljedica. FIHov zaposlenik bi vjerojatno objavio sve :).

Član stranice/foruma Nokia Anew, koja inače okuplja poklonike Nokije u Rusiji, je na našem engleskom Nokiamobu, vrlo nesebično u komentarima objavio nekoliko novih informacija o Nokijinom top modelu. Nokia Anew je i prije objavljivala dobre i u visokom postotku točne informacije o novim Nokia uređajima pa njihov izvor možemo držati vjerodostojnim.

Nokia A1P je doista u pripremi a HMD će predstaviti dva modela, veći i manji (odnosno hardverski jači i slabiji). Uređaj neće imati zub, a Snapdragon 845 procesor će se naći u oba modela. Za sada ne znamo kako će se zvati uređaj, no jedan bi trebao biti nasljednik Nokia 8 uređaja, dok bi drugi mogao ponijeti ime Nokia 9 ili čak 10. Manji model prema njihovom izvoru dosta nalikuje na uređaj sa skice ispod koju je objavio Nokibar prije nekoliko mjeseci. Oba uređaja bi trebala imati Penta Lens kameru koju u HMD-u nazivaju riskantnom, vjerojatno jer će trebati dosta softverskih rješenja za bolje upravljanje istom.

Na twitteru je objavljena još jedna zanimljivost vezana uz nove kamere na Nokia uređajima. Navodno tvrtka Light.co u suradnji sa FIHom radi na kameri za HMDove uređaje. Ako se sjećate, Light je napravio Light 16 fotoaparat sa 16 kamera koji je imao mogućnost kreiranja fotografije od 52 MP,  optičkog povećanja do 5X, kao i mogućnost boljeg izoštravanja objekta i zamagljenja pozadine… Sve skupa podsjećana Pelican Imaging projekt kojeg je Nokia financirala davno preko NGP fonda, a koji je naknadno prodan tvrtki Tessera. Takva kamera definitivno ne bi odgovarala mobitelu ali nekakva tehnologija iza nje bi bila lako primjenjiva.

Možda od svega ovoga ne bude ništa i HMD primjeni kameru koju razvija u suradnji sa ZEISS-om. Dobra je stvar da su otvorili novi laboratorij za istraživanje i razvoj tehnologija, među njima i kamera tehnologije u Schenzenu, i siguran sam da se tamo naporno radi na primjeni novih tehnologija što nam je potvrdio i Alberto Matrone.

Uglavnom, ako je uređaj već na testiranju u Kini, vrlo je moguće da ga ugledamo na IFA kongresu.