Ozbiljan Bluetooth sigurnosni propust zakrpan Android sigurnosnom nadogradnjom za 6. mjesec

Istraživači izraelskog instituta za tehnologiju Technion otkrili su ozbiljan sigurnosni propust u Bluetooth tehnologiji. Do otkrića su došli profesor Eli Biham i student Lior Neumann proučavajući specifikacije BT protokola, gdje su otkrili sigurnosnu rupu i testirali napad. Spomenuti dvojac demonstrirao je kako unutar radijusa Bluetooth signala treća strana, odnosno haker može upasti u Bluetooth vezu te dobiti pristup ne samo podacima koji se prenose, nego i sigurnosnim ključevima za autentikaciju korisnika.

Dobra vijest za sve korisnike Nokia Android uređaja (s originalnim ROM-om) jest ta što je ovaj propust zakrpan s Googleovom sigurnosnom nadogradnjom za Android za 6. mjesec. Kako nam se bliži kraj sedmog mjeseca, sigurno je reći da nijedan Nokia smartfon nije ugrožen po pitanju ovog propusta.

Ova priča još nas jednom podsjeća zašto su bitna sigurnosna ažuriranja i zašto bi više proizvođača, ne samo smartfona, nego i drugih gadgeta, trebali obratiti pažnju na njih. Ovaj Bluetooth propust prisutan je na svim čipovima od Intela, Broadcom i Qualcomma, koji drže veliku većinu tržišta i to ne samo u smartfonima.

Više o sigurnosnom propustu možete pročitati ovdje.

via: GSMArena ,  CERT