Q2 2018: Nokia ispod očekivanja; Zadražava incijalna očekivanja za 2018

Finski div u segmentu mrežne opreme Nokia jutros je objavila financijsko izvješće za drugo tromjesečje 2018. godine. Kako javlja Reuters, Nokia je zabilježila manji operativni proft od očekivanja koje je iznosio 334 milijuna eura, dok su analitičari očekivali 373 milijuna eura.

Prema IFRS standardu financijskog izvještavanja, u koji su uključeni i drugi troškovi, Nokia je u drugom kvartalu zabilježila gubitak od 271 milijun eura, koji je manji od prošlogodišnjeg gubitka od 433 milijuna eura u istom razdoblju. Nokia Networks, Nokia Technologies i financijska kategorija “Group and others” zabilježili su pad prihoda.

Po pitanju operativne dobiti, Nokia Technologies povećala je dobit za 27% u odnosu na prošlu godinu te iznosi 292 milijuna eura, uz 2% manje prihode. Detalje možete pronaći u tablicama ispod.

Nokia je također tijekom drugog tromjesečja isplatila 940 milijuna eura dividendi dioničarima te naknade radnicima vezane za poslovanje u prošloj godini u iznosu od 600 milijuna eura, što je uz druge troškove smanjilo neto stanje novčanog toka za 2 milijarde eura.

U detaljnom izvješću za drugi kvartal (kojeg kao PDF možete preuzeti ovdje), Nokia spominje HMD, odnosno samo da su tijekom drugog kvartala predstavili Nokije 2.1, 3.1, 5.1 te X6 u Kini. Isto tako je naglašeno da je Nokia Technologies fokusirana na licenciranje, nakon prodaje odjela Nokia Health i zaustavljanja razvoja OZO kamere.

Nokia je zadržala prognoze za cijelu 2018. godinu te očekuje poboljšanje situacije tijekom druge polovice godine zbog ugovora o implementaciji 5G mreže. Osobno sam malo tužan što je kod Technologies odjela naglašen fokus na licenciranje jer je ideja Nokia Technologies odjela (barem prezentirana javnosti) da služi kao inkubator start up projekata unutar Nokije od kojih bi se neki trebali razviti u novo veliko poslovanje. Gledajući snagu Nokia brenda u potrošačkom tržištu, vidim propalu priliku kod orijentiranja samo poslovnom tržištu što radi Nokia…

Burza u Helsinkiju negativno je reagirala na ovo izvješće i zabilježen je pad vrijednosti dionice od 8%.

Izvor: Nokia