FIH povećao prihode za 50% u prvoj polovici 2018.; Prodaja Nokia smartfona još uvijek nedostatna za efekte ekonomije razmjera

HMD-ov partner za proizvodnju mobilnih uređaja, tvrtka FIH Mobile u većinskom vlasništvu Foxconna, objavila je nerevidirano poslovno izvješće za prvu polovicu 2018. godine (1. kvartal + 2. kvartal). FIH je zabilježio rast prihoda od 50% – s prošlogodišnje 4,3 milijarde dolara na ovogodišnjih 6,5 milijardi dolara. Povećanje prihoda pratilo je i povećanja gubitka, i to sa 182 milijuna dolara iz prve polovice 2017. na 349 milijuna dolara u prvoj polovici ove godine. Imajte na umu da je riječ o nerevidiranim podacima koji se mogu u manjoj mjeri promijeniti nakon nezavisnog revidiranja.

Po pitanju Nokia uređaja, odnosno strateškog partnerstva s HMD-om koji je i većinski uzrok gubitaka u ovom periodu, FIH Mobile navodi pregršt informacija, većinom iz perspektive proizvođača. FIH je objavio da Nokia obične telefone proizvode u Indiji i Vijetnamu, a pametne telefone u Kini i Indiji. Poslovanje proizvodnje Nokia smartfona pod velikim je pritiskom zbog malih marži i još uvijek nedostatne isporuke koja bi omogućila ekonomiju razmjera, odnosno nabavu komponenti po nižim cijenama.

FIH navodi kako je početni pritisak na maržu u strateškom partnerstvu s HMD-om očekivan jer Nokia uređaji, zbog ponovnog ulaska na tržište, trebaju imati bolji hardver i specifikacije od konkurenata u istom cjenovnom rangu kako bi privukli kupce. Navode kako je trošak prodaje proizvedenih Nokia uređaja HMD-u manji od prodajne cijene. Drugim riječima, kada se prijeđe određena granica po pitanju isporuka, FIH Mobile bit će mnogo fleksibilniji u nabavi komponenti.

Kao što je već navedeno, proizvodnja Nokia uređaja HMD-u za FIH Mobile je strateško partnerstvo, a to je tvrtka pokazala ulaganjem 60 milijuna dolara u HMD početkom godine. Kratkoročno to strateško poslovanje donosi minus, što je jasno vidljivo u segmentu financija koje se odnose na europske kupce jer je HMD europska tvrtka, no dugoročni cilj je profitabilno partnerstvo za sve uključene partnere.

U prvoj polovici 2018. godine, prema podacima tvrtke Counterpoint Research, HMD Global isporučio je 8,5 milijuna smartfona. S predstavljanjem novih Nokia 5.1 Plus i 6.1 Plus po agresivnim cijenama,  i najavom povećanja proizvodnje u Indiji, razumno je očekivati bolje financijske rezultate nego prošle godine, pogotovo jer HMD sada ima skoro pa cjelovit portfelj uređaja. Bit će zanimljivo vidjeti u budućim izvješćima hoće li isporuka Nokia smartfona doseći granicu isplativosti za FIH Mobile.

Cijelo FIH-ovo izvješće za prvu polovicu 2018. godine možete preuzeti ovdje.