HMD Global treća najveća tvrtka finskog ICT sektora u 2017.

Kada bi osnovali tvrtku koja u prvoj godini poslovanja postane treća najveća u svojem sektoru u matičnoj državi, mogli biste to nazvati dobrim početkom poslovanja. Identičnu situaciju doživio je HMD Global, finski startup nositelj licence za Nokia uređaje, koji je u svojoj prvoj godini poslovanja postao bitan igrač finskog ICT sektora.

Finski medij tivi.fi, sastavio je listu 250 najvećih tehnoloških tvrtki sa sjedištem u Finskoj. Finski ICT sektor u 2017. godini, po pitanju prihoda, narastao je 3,2% (1,4 milijarde eura) na 46,7 milijardi eura. Ako se iz rezultata izuzme proizvođač opreme i mrežnih rješenja Nokia, inače najveća finska ICT tvrtka, ostvareni rast bi iznosio 2,2 milijarde eura jer je Nokia imala pad prihoda u 2017. godini.

Najveći faktor rasta finskog ICT sektora je HMD Global, koji je u 2017. godini zabilježio prihode od 1,8 milijardi eura uz gubitak od 65 milijun eura. Tim poslovnim rezultatom HMD je postao treća najveća finska ICT tvrtka prema prihodu za 2017. godinu. Prva je već spomenuta Nokia, a drugi je proizvođač mobilnih igara Supercell, poznat po igri Clash of Clans, čiji je većinski udio u 2016. godini preuzeo kineski Tencent.

Popis tvrtki pokazuje nam da je HMD na kraju 2017. imao (samo) 650 zaposlenika, što bi se trebalo povećati ove godine jer je tvrtka proširila poslovanje na nova tržišta te počela s ulaganjima u proizvodnju i istraživanje i razvoj. Vjerojatno će rasti u prihodi jer do sada bilježe rast isporuke mobilnih uređaja na godišnjoj razini.

U 2017. godini, HMD je službeno objavio da je isporučio 70 milijuna mobilnih uređaja. Prema analitičarima, riječ je o oko 60 milijuna običnih telefona te 8 do 10 milijuna pametnih telefona, pretežito niže i srednje klase zbog ponude uređaja u 2017. godini. U prvoj polovici ove godine, prema analitičarima iz tvrtke Counterpoint Research, HMD je isporučio 8,5 milijuna smartfona, a na zaradu bi pozitivan utjecaj trebao imati veći udio “skupljih” smartfona jer su na MWC-u predstavili uređaje više srednje i gornje klase, među kojima je i izrazito popularna Nokia 7 plus.

Treba reći da HMD vjerojatno ne bi ostvario ovakve rezultate da prodaje uređaje s bilo kojim drugim brendom osim Nokije. Istina je da za malu tvrtku imaju solidan portfelj i u nekim segmentima iznadprosječno dobre uređaje, poput Nokije 7 plus, no velik put je pred njima do top 3 ili top 5 pozicija u industriji.

Izvor: tivi.fi

via: talouselama.fi