HMD Global vlasnik je PureView brenda

Dočekali smo i to da se najpriznatiji brend na području mobilne fotografije vratio kući. Tvorac novih Nokia uređaja tvrtka HMD Global u vlasništvu je poznatog “PureView” brenda, kojeg je Microsoft otkupio od finske Nokije prilikom preuzimanja Odjela uređaja i usluga 2013., odnosno 2014. godine.

PureView je svijetu predstavljen 2012. godine, kada je Nokijina direktorica smartfona Jo Harlow na pozornici MWC2012 konferencije najavila Nokiju 808 PureView, tada smarfon s najboljom kamerom na tržištu, a i dan danas smartfon s najvećim senzorom kamere u povijesti mobilne industrije. PureView je postao sinonim za odlične kamere, što je dokazano na mnogim uređajima poput Nokije 920, 1520, 1020 i u konačnici Microsoftove Lumije 950.

Zaštitni znak “PureView” službeno je prebačen u vlasništvo HMD-a 23.8. ove godine i vidljiv je u portfelju zaštitnih znakova koje je HMD prijavio Uredu Europske Unije za intelektualno vlasništvo, ili kraće EUIPO.

Od ostalih zaštitnih oznaka koje je HMD doveo “iz Microsofta” možemo izdvojiti brendove “Asha” i “Xpress-ON“. HMD još nije u svom portfelju upotrijebio Asha brend, dok je Xpress-ON naziv za izmjenjive maske Nokije 1. Želim reći da to što HMD ima u vlasništvu neki brend, ne znači da ćemo uskoro vidjeti na nekom od uređaja.

Treba podsjetiti da PureView tehnologiju Nokia nikad nije prodala Mircorosftu nego samo PureView brend, a sva tehnologija je licencirana na 10 godina. Povratak PureView brenda u ruke proizvođača Nokia uređaja sugerira i da bi HMD mogao licencirati PureView tehnologiju od Nokije. Nedavno smo imali prilike čuti glasine kako bi nadolazeći Nokia flagship mogao imat “Penta-lens” kameru tvrtke Light.co, koja ima ugovor s Foxconnom, pa bi možda i na tom uređaju mogli vidjeti PureView oznaku, a može biti da je rezervirana za neki uređaj u budućnosti.

Kakogod, treba imati na umu da je svaki uređaj koji je nosi PureView oznaku imao najbolju kameru na tržištu, pa se od HMD-a ne očekuje ništa manje.

Izvor: EUIPO