Nokia na Fortune 500 globalnoj listi za 2018. godinu

Svake godine magazin Fortune objavljuje listu najvećih tvrtki SAD-a i svijeta po kriteriju prihoda. Prošle godine u otprilike isto vrijeme pisali smo kako se finski telekomunikacijski div Nokia vratio na listu – prvi put nakon prodaje Odjela uređaja i usluga Microsftu.

Na ovogodišnjoj listi, s prihodima od 26 milijardi dolara (uz gubitak od 1,6 milijardi dolara) za 2017. godinu, Nokia je ostvarila 457. mjesto, što je pad od 42 mjesta u odnosu na godinu ranije. Ako se ovaj trend nastavi, Nokia bi uskoro, ako ne i sljedeće godine, mogla ispasti s liste. Kako ove godine započinje 5G ciklus nadogradnje telekomunikacijski mreža, očekivano je da će se financijska situacija popraviti. Nokijin europski konkurent Ericsson našao se na 500. mjestu, dok je Huawei, koji posluje i izvan tržišta mreža, na 72. mjestu.

Zanimljivo je da je Fortune kao naslovnu fotografiju za Nokiju koristio mobilni uređaj Nokia 8110 4G, što ponovno pokazuje da je percepcija Nokije kao proizvođača mobilnih uređaja još uvijek jača od percepcija da je riječ o proizvođaču mrežne opreme. Nokia brend snažniji je nego što mnogi misle, pa i samo Nokijino vodstvo gledajući neke od posljednjih poteza.

Izvor: Fortune Global 500