Nokia Mobile omogućila otključavanje bootloadera. Nokia 8 je prvi otključani uređaj!

Dosta se bure diglo oko otključavanja bootloadera na Nokia uređajima. Dok je dobar dio korisnika zadovoljan razinom jednostavnosti Androida (i sigurnosti) na Nokia uređajima, kao i redovitošću nadogradnji, jedan dio bi se htio igrati sa postavkama i dodatno mijenjati izgled softvera na njima. Za to je potrebno otključavanje bootloadera ali i dobro poznavanje programiranja za mobilne uređaje. HMD Global je napokon dopustio otključavanje bootloadera za određene Nokia uređaje, a prvi na kojem je to moguće je Nokia 8.

Vijest je javio Juho Sarvikas koji je cijelu priču i započeo. Međutim, HMD je rekao kako svako igranje sa softverom, odnosno otključavanje softvera može naštetiti uređaju te da se gubi njihova podrška, odnosno garancija.

Prije nego krenete u otključavanje bootloadera, evo nekoliko stvari koje HMD želi da znate:

 1. Jednom kad je uređaj otključan, garancija od strane HMD Globala prestaje
  2. Jednom otključan uređaj se ne može ponovno zaključati
  3. Otključavanje uređaja može rezultirati gubitkom određenih funkcija poput pozivam radija, gledanja videa, slušanja glazbe…
  4. Nakon otključavanja će memorija uređaja biti obrisana kao i aplikacije
  5. Određene aplikacije možda neće raditi nakon otključavanja
  6. Možete trajno fizički oštetiti ili pak brickati vaš uređaj
  7. Uređaj može postati nestabilan s obzirom da je originalan softver podešen za siguran rad pojedinačnog uređaja

 

Ako ste svega poviše svjesni i ako ste dobar developer, možete skoknuti na stranicu HMD-a OVDJE i započeti proces otključavanja bootloadera. Uglavnom, HMD se ogradio od mogućih problema a znajte da vas ni mi na to ne potičemo :).

Lista Nokia uređaja koji će se moći otključati će biti naknadno objavljena.