Nokia prodala povijesni Odjel uređaja i usluga prije točno 5 godina

Prije točno 5 godina, 3. rujna 2013. u 6 sati po srednjeeuropskom vremenu, Nokia je poslala službeno priopćenje za medije objavivši da tvrtka prodaje svoj povijesni Odjel uređaja i usluga Microsoftu u dogovoru teškom 5,44 milijarde eura. Ukratko, Nokia je za 3,79 milijardi eura prodala poslovanje pametnih i običnih telefona, te za 1,65 milijardi eura licencirala portfelj patenata povezan s mobilnim uređajima na 10 godina Microsoftu.

Prije 5 godina bio sam pomalo i zbunjen ovom prodajom, no iz današnje perspektive mišljenja sam da je Nokia obavila odličan posao prodajom odjela. Naravno, svi (mi) Nokia fanovi žalimo za Symbianom i još uvijek je negdje nada da su 2014. nakon isteka WP ekskluzivnosti prešli na Android, da bi situacija bila bolja. Nakon čitanja knjige “Operacija Elop” i raznih članaka tijekom proteklih 5 godina, mislim da je prodaja Odjela uređaja i usluga Microsoftu bio odličan posao za Nokiju.

Iz Microsoftove perspektive, pogledom sa današnjeg stajališta, preuzimanje Odjela i nije bio tako dobar potez. Dok sam pripremao ovaj članak, čija je objava programirana da bude u 6 sati ujutro zbog simbolike, tražio sam jednu Microsoftovu PowerPoint prezentaciju o preuzimanju koje se sjećam jer je imala poprilično optimistične prognoze za poslovanje mobilnih uređaja. Prezentacija je uklonjena sa službenih stranica, no zahvaljujući WebArchieve servisu moguće ju je pronaći, a možete je preuzeti ovdje. Prezentacija navodi da Microsoft u 2018. planira prodati 250 milijuna mobilnih uređaja, a vidimo kakva je igra sudbine po pitanju Microsoftovih mobilnih ambicija danas. Još bitnije, prezentacija jasno navodi što je Microsoft kupio, a tu je i slajd (hrv. kliznica!), koji jasno pokazuje (link na slajd) da Microsoft nije preuzeo ni jedan tehnološki patent od Nokije. Treba reći, gledajući vrijednost Microsoftovih dionica danas, da je odustajanje od proizvodnje mobilnih uređaja bila ispravno poslovna odluka novog glavnog izvršnog direktora Nadellae.

Sve u svemu, HMD Global trenutno je najzanimljivija tvrtka u Nokiasferi i s nestrpljenjem čekamo nove Nokia uređaje, koji bi mogli nositi poznate brendove, a nadamo se i nove tehnologije.

Izvorna Nokijina objava za medije plasirana u 6 ujutro također je uklonjena sa službenih stranica, no internet sve pamti pa ju je pomoću servisa WebArchieve moguće pronaći ovdje.