Prije 18 godina rođena je legenda

Prije točno 18 godina predstavljena je Nokia 3310. Uređaj koji na putu do svoje punoljetnosti postao dijelom mnogih mitova i legendi. Misterija neuništivosti Thorova čekića, bar do prije posljednjeg Thor filma, objašnjena je Nokijom 3310. Otkriveno je da je Nokia 3310 na atomskoj razini odgovorna za čvrstoću metala adamantija, s kojim je povezan Wolverinov kostur, a posljedica su poznate kandže. Nokia 3310 sudjelovala je u borbi protiv tiranije, gdje je u rukama prosvjednika bila opasnije od granate.

Prema Wikipediji, Nokiju 3310 razvio je Nokijin ured u Kopenhagenu, u Danskoj, a predstavljena je 1.9.2000. godine u Njemačkoj, dok je u trgovine stigla tijekom 4. kvartala iste godine. Krasile su je četiri predinstalirane igre, uključujući mega popularne Zmije (2). Podržavala je pisanje SMS poruka 3 puta veće od tadašnjeg ograničenja, a postojala je i mogućnost Internet chata. Ograničene glasovne kontrole također su bile na uređaju, a isporučeno je preko 126 milijuna primjeraka na globalnoj razini.

Na MWC sajmu u Barceloni 2017. godine, tvrtka HMD Global, nositelj licence za proizvodnju Nokia uređaja, predstavila je modernu verziju Nokije 3310. Kasnije je predstavljena i 3G verzija Nokije 3310 (2017), kao i 4G verzija dostupna samo na kineskom tržištu.

Zahvaljujući internetskoj vremenskoj kapsuli WebArchieve, pronašao sam objavu za medije iz tog vremena koju na engleskom jeziku možete pročitati ovdje.