HMD-ov potpredsjednik objašnjava razliku između fizičke i online prodaje Nokia uređaja

Potpredsjednik HMD-a Ajey Mehta, ujedno zadužen za poslovanje HMD-a u Indiji, dao je zanimljiv intervju indijskom mediju NDTV u kojem se dotaknuo HMD-ove strategije prodaje uređaja, konkretno na indijskom tržištu. HMD je ovog tjedna predstavio novu Nokiju 3.1 Plus u Indiji, koja primarno u prodaju ide putem fizičkih kanala, pa je gospodin Mehta pojasnio zašto.Poslovanje HMD-a temelji se na partnerstvu i upravo zahvaljujući velikom broju partnera tvrtka je uspjela u kratkom vremenu Nokia brend vratiti na svjetsku razinu, unatoč samoj veličini (odnosno manjini) HMD-a kao tvrtke. Potpredsjednik HMD-a nadodaje da je potrebno imati širok portfelj uređaja, među kojima će biti uređaji “ratnici”, koje će tvrtka agresivno gurati, dok ostatak portfelja čini temelje dugoročnog i stabilnog rasta. Navodi kako ne mogu sve uređaje prodavati po niskim cijenama, ali i da si tvrtka ne može priuštiti nestati s tržišta ne prilagođavajući cijenu.

Zanimljivo je da je dosta u detalje objasnio strategiju prodaje, gdje navodi da uređaje koji se prodaju isključivo “online” (poput Nokije 5.1 Plus i 6.1 Plus), kupci kupuju primarno gledajući specifikacije i cijenu, te da su takvi kupci skloniji češće mijenjati uređaje. Odnosno, prodaja agresivno postavljenih uređaja putem internete uzrokuje brzi rast prodaje i zainteresiranosti, no isto tako nakon kratkog perioda prodaje slijedi nagli pad. Kod fizičke prodaje, osim bitnih specifikacije i cijene, važan je izgled uređaja, kvaliteta izrade, interakcija prodajnog osoblja i drugi elementi. Prodaja takvih uređaja raste sporije, no isto tako sporije i pada, a kupci u fizičkim trgovinama svoj uređaj i duže koriste.

Lijepo je vidjeti da HMD službeno pojašnjava svoju prodajnu strategiju, koja nije ništa novo jer i ostali proizvođači prakticiraju slične strategije, posebice pomoću podbrendova. Nisu sva tržišta ista pa se ova poslovna strategija na svim tržištima ne može primjenjivati u istom obujmu, ali se u globalu čini logična.

Cijeli intervju na engleskom jeziku možete pronaći ovdje.