Glasine: Nokia 8.1 možda posljednji Nokia uređaj sa zubom?!

Nokia X7

Zasloni za zubom polarizirajuća su značajka na današnjim smartfonima. Postoji dio korisnika kojih ih vole, dio koji ih ne voli, a osobno smatram da većini nije briga za zub ako je uređaj dobar. Loša stvar za uređaj sa zubom jest što kod recenzija zub se većinom ističe kao nešto negativno, posebno ako je riječ o uređaju s ovećim zubom.

I sama Nokia je plasirala par uređaja sa zubom, primarno u Aziji gdje smo vidjeli Nokiju X5, X6 i X7, kasnije preimenovane u 5.1 plus (X5) i 6.1 plus (X6), a u Europu i SAD je došla Nokia 7.1 sa zubom. U Kini predstavljena Nokia X7 mogla bi globalno biti predstavljena u Dubaiju sljedeći mjesec kao Nokia 8.1, a najnovije glasine su upravo vezane uz nju.

 

Kako je doznala ruska Nokia zajednica Nokia Anew od svojeg izvora unutar HMD-a, Nokia 8.1 vjerojatno je posljednji Nokia uređaj sa zubom. Ne posljednji ove godine, nego posljednji općenito sa zubom. Treba napomenuti da tvrtke svoje planove mijenjaju ovisno o tržištu i moguće je da se ova glasina neće ispuniti.

Danas je cilj proizvođača mobilnih uređaja postići što veću iskoristivost prednje plohe uređaja, tj. rastegnuti zaslon od ruba do ruba. Zub je jedan od koraka prema prekrivanju cijele prednje površine zaslonom, a proizvođači zaslona i mobilnih uređaja najavili su i druga rješenja poput suze (kao na Huawei Mate 20), rupe u zaslonu za kameru ili kamere ispod zaslona, što je nešto o čemu je Samsung raspravljao s partnerima. Postoje i rješenja poput “pop-up” prednje kamere ili klizne prednje kamere.

 

Ruska Nokia zajednica također je saznala da Nokia 6.2 definitivno neće imati zub, nego nešto što opisuju kao “zanimljivo rješenje”. Ne znamo što to znači, a njihov izvor nije više otkrio, što znači da ćemo trebati čekati službeno predstavljanje sljedeće godine.

Treba imati na umu da su ove informacije neslužbene, stoga ih treba uzeti s dozom rezerve.