Nokia licencirala patente kineskoj tvrtki OPPO

Finski proizvođač mrežnih rješenja Nokia objavila je da je sklopila ugovor o licenciranju patenata s kineskim proizvođačem smartfona OPPO. OPPO je peti najveći proizvođač smartfona, prema posljednjem Counterpointovom izvješću za treći kvartal 2018., a ujedno je i član BBK Electronics grupacije koja je kombinirano drugi najveći proizvođač pametnih uređaja.

U kratkoj objavi za medije direktorica odjela Nokia Technologies i glavna pravnica Nokije Maria Varsellona izjavila je kako je OPPO jedan od vodećih proizvođača smartfona i da je Nokiji drago što su postali partner u licenciranju patenata. Naglasila je da to potvrđuje dobar smjer tvrtke po pitanju upravljanja intelektualnim vlasništvom. Prema ugovoru, OPPO je pristao na više-godišnje razdoblje licenciranja u kojem će plaćati Nokiji za dozvolu korištenja patenata.

Osim OPPO-a, kineski Xiaomi i Huawei također su pristali licencirati Nokijine patente. Kineske tvrtke su općenito problematične po pitanju licenciranja jer su poslovanje uglavnom temeljile na azijskim tržištima, gdje zaštita pravnog vlasništva nije na razinama EU ili SAD-a. Kako su OPPO i Xiaomi najavili ekspanziju prema Zapadu, bilo je pitanje vremena kada će postati jedan od Nokijinih klijenata za licenciranje patenata.

Nakon prodaje odjela uređaja i usluga 2013./2014. godine, Nokia je krenula agresivnije braniti i licencirati svoj veliki portfelj patenata koje je stekla ulažući desetljećima u istraživanje i razvoj u mobilnoj industriji. Odjel Nokia Technologies zadužen za licenciranje patenata trebao bi imati rast prihoda od 10% na godišnjoj razini u sljedećih 5 godina, a većina prihoda od patenata je zapravo profit, što će poboljšati financijske rezultate cijele grupe.

Izvor: Nokia