Nokia predstavila nove audio tehnologije, OZO Focus i OZO Zoom

Kada je Nokia prodala svoj sada već legendarni Odjel za uređaje i usluge, ogroman broj tehnoloških patenata je mogao biti licenciran, a samim time i po prvi puta direktno monetiziran.

Prva stvar koju je Nokia monetizirala doduše je bio njen brand HMD Globalu. Sami čin je izvrstan poslovni potez tvrtke koja više ne želi aktivno sudjelovati na širem tržištu uređaja.

Nokia je koristila HMD kako bi testirala neke svoje tehnologije, a prva koja je postala popularna zasigurno je OZO Audio. Ohrabrena dobrim rezultatima prodaje te tehnologije, Nokia ju je odlučila licencirati i drugim proizvođačima.

Osim toga, Nokia je nastavila razvijati OZO Audio što dokazuju dva video filma objavljena na YouTube kanalu Nokije. Nove audio tehnologije su OZO Audio Focus i OZO Audio Zoom. OZO Focus omogućava usmjereno snimanje zvuka, odnosno fokusiranje na sami aktivni izvor zvuka. Izgleda da je puko fokusiranje na objekt za vrijeme snimanja videa stvar prošlosti. Sada imamo svojevrsno 2D fokusiranje, na objekt i zvuk 😊. Ovakav način snimanja proširuje mogućnosti snimanja videa smartfonima, a može je se koristiti i u svrhe špijuniranja 😊.

Druga tehnologija je OZO Zoom koja omogućava usmjereno snimanje aktivnog izvora zvuka povećanjem, odnosno zumiranjem na izvor zvuka. U videu ispod pogledajte demonstraciju te mogućnosti.

Interesira me hoćemo li vidjeti nove OZO Audio opcije na našim Nokia uređajima s budućim nadogradnjama ili HMD čuva ovu tehnologiju za neki vrhunski Nokia uređaj s primjerice 5 kamera? Što se vama čini od ovoga?