Prva nadogradnja Nokia X7 uređaja u Kini navodno čini uređaj neuporabljivim

Poprilično zabrinjavajuće vijesti stižu iz Kine, gdje je HMD navodno pustio nadogradnju za novi Nokia X7 uređaj koja uređaj čini neuporabljivim, ili kako se na engleski kaže – čini od uređaja ciglu (“bricks the device”). Nakon preuzimanja i instalacije, pri ponovnom pokretanju uređaj ne pokrene Android OS nego otvori EDL (“Emergency Download” aka Qualcomm 9008 mode) izbornik.

Navodno svaka Nokia X7 koja preuzme i pokuša instalirati najnoviju nadogradnju postaje neuporabljiva. Nokia Mobile korisnička služba ispričala se i pozvala korisnike da uređaj odnesu u servisne centre, gdje će im biti popravljeni ili da vrate uređaj trgovini. Nokia Mobile je objavila i program za Windows računala pomoću kojeg korisnici sami mogu oporaviti uređaj – nešto slično Lumia Recovery Tool, no ne instalira se cijeli ROM, nego se samo popravi problem s bootloaderom koji je uzrok “brikanja”, a korisnički podaci se ne brišu.

Ovakvi incidenti su neprihvatljivi i narušavaju povjerenje korisnika u brend. HMD treba biti oprezniji pri puštanja nadogradnji jer je noćna mora svakog korisnika da mu se nakon nadogradnje uređaj ne probudi. Brzo puštanje programa za Windows pomoću kojeg korisnici mogu sami popraviti uređaj pozitivan je potez, a globalni program preko kojeg bi se mogli reinstalirati ROM-ovi (kao Lumia Recovery Tool) jedna su od najzahtjevanijih značajki na Nokia Community forumu, ali i dalje ostaje samo želja. Olakotna okolnost je što su do sada samo dva kruga prodaje za Nokiju X7 organizirana i što se uređaj prodaje isključivo putem interneta, što olakšava kontaktiranje kupaca.

via: NokiaCamp

izvor(i): Baidu 1, 2, Weibo (komentari)