Nokia Mobile treći na AOSMark listi Android proizvođača po pitanju nadogradnji

Ako pratite mobilnu industriju, a pogotovo vijesti vezane za kamere na mobitelima, vjerojatno ste čuli za stranicu/tvrtku DxOMark koja uređaje rangira po kvaliteti kamere, tj. rezultatu ostvarenom pri njihovom testiranju. Slična stranica, pod nazivom AOSMark, pojavila se za ocjenjivanje proizvođača po pitanju isporuke nadogradnji.

AOSMark pri izradi rezultata u obzir uzima samo nadogradnje Androida u kojima se mijenja razina API-ja, a to su veće nadogradnje. Manje nadogradnje, kao i sigurnosna ažuriranja nisu uzeti u obzir pri izradi rezultata. Kako napominju u FAQ sekciji stranice, ovakve kalkulacije nisu najreprezentativnije jer se u obzir ne uzimaju kvaliteta (bugovi), učestalost ili dostupnost nadogradnje po tržištima.

HMD je treći, iza Googlea i OnePlusa, s ocjenom 1,82, što znači da će Nokia uređaji u prosjeku dobiti 1,82 velike nadogradnje tijekom životnog vijeka. Rezultat se može tumačiti i kao da će svi Nokia uređaji osim uređaja niže kategorije dobiti dvije velike nadogradnja, a uređaji niže cjenovne kategorije dobit će jednu.

Riječ je o dobrom rezultatu uzimajući u obzir pomalo neprecizna mjerenja. Treba imati na umu da su HMD-ovi uređaji još uvijek mlađi od dvije godine i više od pola portfelja čeka nadogradnju na Android Pie, tako da HMD ima vremena popraviti rezultat.

Sve rezultate možete pronaći na AOSMark.com.