Video: Interni build Androida 9 za Nokiju 5 (2017) sadržava Pro Camera aplikaciju; Hoće li “Pro” način rada biti dostupan svim Nokia uređajima?

Dobro-poznati član Nokia (i Microsoft) zajednice Hikari Calyx na svoju je Nokiju 5 (2017) instalirao interni Android 9 Pie OS preuzet sa servera HMD-ova partnera u proizvodnji Nokia Mobilnih uređaja tvrtke FIH Mobile. Zanimljivo je što instalirani Android 9 Pie build na Nokiji 5 dolazi i sa Nokia Pro Camera aplikacijom, koja je do sada bila rezervirana samo za Nokia uređaje sa ZEISS optikom.

YouTube

HMD-ov direktor proizvoda Juho Sarvikas ovog je tjedna na Twitteru objavio da će pro način rada u kameri biti dostupan i za ne-ZEISS Nokia uređaje – Nokiju 5.1 Plus i Nokiju 6.1 Plus, zbog mnogih upita korisnika. Kako i na internoj verziji Androida Pie za Nokiju 5 vidimo Pro način rada, moguće je da će on biti dostupan i za ostale uređaje.

Pro način rada potječe iz Lumia dana, kada je u početku inventivno implementiran ručni način rada bio dostupan samo za Lumia uređaje serije 9xx i više, a kasnije i za sve Lumia uređaje. Moguće je da će HMD učiniti identičan potez i tako pojačati konkurentnost srednjeg i nižeg cjenovnog ranga Nokia uređaja.

Za sada službeno znamo samo da je “Pro Camera” dostupna na Nokia uređajima sa ZEISS optikom i na Nokiji 5.1 Plus i 6.1 Plus, a za ostale uređaje ćemo vidjeti kada Android 9 Pie bude službeno pušten.

Je li dobar potez Pro kamera aplikaciju dovesti na sve uređaje ili bi trebala ostati ekskluzivna samo za skuplje modele? Vaše mišljenje slobodno ostavite u komentarima.