Infografika: Kako HMD ažurira Nokia telefone na Android 9 Pie

Nokia pametni telefoni stekli su dobru reputaciju u cijeloj mobilnoj industriji kada su u pitanju ažuriranja softvera. Svi mi koji pratimo situaciju znamo da nije sve idealno, ali općenito HMD nudi dvije godine softverske podrške  (i 3 godine sigurnosnih ažuriranja) za sve Android telefone u svom portfelju – od Nokije 1 pa do Nokije 8 Sirocco. HMD također ima uspostavljene procedure za rješavanje softverskih ažuriranja. Glavni direktor proizvoda HMD-a Juho Sarvikas podijelio je putem Twittera zanimljivu infografiku koja daje pregled koraka koje treba poduzeti kako bi ažuriranje stiglo do krajnjeg kupca. Infografika je duga i dijeljena je kao PDF koji se može vidjeti ovdje. U smanjenoj, ali još uvijek čitljivoj formi, možete je pogledati ispod:

Zanimljivo imati pregled kako proces ažuriranja funkcionira u širem smislu. Neki od “savjeta” odgovaraju na često postavljana pitanja, na primjer, proizvođači čipova imaju prioritetni popis čipova koji će najprije podržati novo ažuriranje, tako da proizvođači Androida ne mogu mnogo učiniti ako Qualcomm ili MediaTek ne učine svoj dio (mogu prestati koristiti čipove, ali samo u teoriji). Također smo saznali da Nokia Beta laboratoriji imaju 120.000 članova, što pokazuje da mnogi kupci Nokia telefona prate napore tvrtke na internetu. Također je spomenuto da je lakše objaviti nadogradnju na uređajima koji nisu prodani kod operatera.

Pitanje na koje ova infografika ne odgovara, a mnogi korisnici Nokija uređaja to pitanje postavljaju, je kada će moj uređaj dobiti Android Pie. Pa, opći odgovor je kada nadogradnja bude spremna za taj uređaj. Ova infografika pokazuje da je proces razvoja ažuriranja dugotrajan i da uključuje više faktora, a ne samo unutar HMD-a. Ažuriranja su objavljivana u valovima, a precizni rasporedi nisu dani kako bi se izbjegli problemi koji se pojave kada se prekorači rok, kao što je bio slučaj s Nokijom 8 i 8 Sirocco.