Nokia Android uređaji možda imaju preagresivno upravljanje pozadinskim zadacima

Zanimljiva stranica imena “Don’t Kill My App“, tj. “Ne ubijaj moju aplikaciju” pojavila se na internetu koja proizvođačima Android uređaja daje ocjenu ovisno koliko agresivno njihovi uređaji tretiraju pozadinske procese. Loša vijest za HMD je ta što su oni upravo dobili najgoru moguću ocjenu – 5 od 5.

Osobe koje su kreirale stranicu istražili su zašto Nokia uređaji praktički gase pozadinske procese treće strane nakon nekih pola sata neaktivnosti uređaja i pronašli su razlog. Postoji sistemska aplikacija “Battery Protection” (com.evenwell.powersaving.g3) koja je zadužena za pozadinske procese, kako bi osigurala bolji životni vijek baterije. Neke aplikacije poput Whatsappa nisu pogođene ovom aplikacijom, ali većina manje poznatih aplikacija s pozadinskom procesom poput fitness aplikacija, aplikacija za praćenje sna ili aplikacija budilice razvijene od treće strane jesu, što predstavlja velike probleme korisnicima koji su pogođeni. Stranica dontkillmyapp.com ponudila je i  privremena rješenja za korisnike, a razvijači aplikacija trebaju osigurati da se zaslon ne gasi ili u kratkim intervalima slati obavijesti koje će spriječiti ubijanje pozadinskih procesa.

Privremeno rješenje za korisnike:

  • Postavke -> Aplikacije i obavijesti – > Pogledaj sve aplikacije
  • Odabrati tri točke u gornjem desnom vrhu i “Prikaži sustav”
  • Pronaći com.evenwell.powersaving.g3 i odabrati “Prisilno zaustavi”

Ovaj način onemogućit će rad aplikacije do sljedećeg restarta. Tehnički potkovaniji korisnici Androida mogu aplikaciju ukloniti adb naredbama:

adb shell
pm uninstall –user 0 com.evenwell.powersaving.g3

Ovaj problem zabilježen je i na službenim Community Forumu, kao i na Redditu. Testirali smo i sami koristeći neku aplikaciju za budilicu iz trgovine i ovo jutro ona nije zvonila, dok sistemska budilica jest. Ovo je velik problem za sve korisnike i nadamo se da će ga HMD brzo riješiti.

Kontaktirali smo HMD i obavijestit ćemo vas što kažu kada stigne odgovor.