Tvrtka Light objavila detalje vlastite kamera tehnologije za smartfone

HMD Global, proizvođač Nokia telefona, uskoro će predstaviti svoj prvi “cameraphone” o kojem se već dugo priča, a navodno će se zvati Nokia 9 PureView. Jedinstvena značajka ovog telefona, koji nosi čuvenu marku PureView i za koju se pretpostavlja da će biti predstavljen krajem siječnja, je kamera s “penta-lens” objektivima na stražnjoj strani. U lipnju 2018. godine pojavile su se informacije da bi kamere sa penta-lećama mogla biti od tvrtke koja se zove Light, a sada je to i više nego izgledno.

Light je mlada startup tvrtka koja posluje u području računalne fotografije (eng. computional photography). Proizvod po kojem su poznati je Light L16 kamera, koja dolazi s 16 kamera koje zajedno rade za okidanje fotografije. Light je također partner tvrtke FIH Mobile, HMD-ovog proizvodnog partnera, a zanimljivo je da je suosnivač i izvršni direktor tvrtke Light Dave Grannan radio za Nokiju od 2004. do 2007. godine.

Na stranicama tvrtke Light objavljena je stranica posvećena njihovoj tehnologiji u pametnim telefonima. Stranica sadrži slične tvrdnje koje smo vidjeli u Nokia 9 promotivnom videu, poput (više od) pet kamera koje rade u isto vrijeme i mogućnost hvatanja do 10 puta više svjetla. Light se može pohvaliti da je razvio 14nm Lux Capacitor – “namjenski čipset koji može kontrolirati i prenositi slikovne podatke za do 6 kamera (ili više ako koristite paralelno više čipova). Ovaj čip je izrađen posebno za računalne aplikacije za snimanje i optimiziran je za mobilne telefone.” Ovaj čipset radi sa Snapdragonom 845, a priča se da će pokretati Nokiju 9 PureView. Nigdje se ne spominje Snapdragon 855 SoC na stranici.

Light također ima vlastiti razvijen softver izrađen za obradu slike, koji podržava kombiniranje do 50 fotografija, generirajući “dubinsku kartu s više od 1000 slojeva, u usporedbi s manje od 10 slojeva koje nalazimo na fotografijama današnjim pametnih telefona.” Ako Nokia 9 PureView zaista koristi Lightovu tehnologiju, Nokia 9 će najvjerojatnije imati i ovaj dodatni set hardverskih i softverskih značajki. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se ovo rješenje kamere usporediti s drugim smartfonima na tržištu.

Ako želite saznati više o Lightovoj tehnologiji na pametnim telefonima, možete posjetiti njihovu službenu stranicu klikom OVDJE.