HMD Global isporučio oko 82 milijuna Nokia telefona u 2018. godini

Nakon završetka svakog kalendarskog kvartala, analitička kuća Counterpoint Research objavi izvješće o stanju na tržištu mobilnih uređaja. Sa posljednjim izvješćem koje opisuje stanje tržišta po regijama za 4. kvartal 2018. godine, napokon može izračunati otprilike koliko je HMD Global isporučio Nokia uređaja na razini 2018. godine. Naravno, riječ je o neslužbenim podacima analitičara, a ne HMD-a, pa bi se stvarni podaci mogli razlikovati, ali vjerojatno ne značajno. HMD je privatna tvrtka i nije dužna javno na kvartalnoj razini objavljivati poslovne podatke.

Ako se poigramo s Counterpointovim brojkama za prošlu godinu, dođemo do rezultata da je HMD Global u 2018. godini isporučio 17,9 milijuna smartfona i oko 64 milijuna običnih telefona, što skupa daje malo manje od 82 milijuna Nokia uređaja isporučenih tijekom 2018. godine.

Jedini službeni podatak o prodaji kojeg je HMD objavio jest da su u 2017. godini isporučili 70 milijuna Nokia uređaja. Ako usporedimo ta dva podatka, HMD je povećao isporuke telefona za preko 10 milijuna, a rast se temelji na rastu prodaje pametnih telefona, što je zdravo u poslovnom smislu. Obični telefoni blago rastu ili stagniraju, što znači da Nokia 8110 ipak nije imala onaj efekt kojeg je imala 3310 kada je praktički oživjela prodaju običnih telefona koja je pod Microsoftom pala na oko 30 milijuna primjeraka godišnje.

Posljednje izvješće Counterpointa koje prikazuje regionalne udjele, nažalost za HMD, pokazuje kako ih nema u top 5 brendova ni u jednoj regiji, iako su se prethodno bili ukazivali u Europi. Kako doznajemo, zbog pada prodaje smartfona od 18% u 4. kvartalu na godišnjoj razini u Europi, u tijeku je velika re-organizacija poslovanja u Europi. Kada doznamo više informacija o tome, objavit ćemo posebni članak.

Po pitanju običnih telefona, HMD se nalazi u top 5 u svakoj regiji osim Latinske Amerike (Južna + Srednja i Meksiko).

Pogled na kvartalne rezultate u posljednjih 6 kvartala otkriva da je prodaja Nokia telefona od 4. kvartala 2017 u blagom padu, gdje su Q2 i Q3 2018 bili identični. Ovo je zabrinjavajuća stagnacija za HMD jer kao malo tvrtka s dosta predstavljenih uređaja i dobrom medijskom slikom, moglo se očekivati i više. Još uvijek je to dobar rezultat za tvrtku s manje od 1000 zaposlenih i staru manje od 3 godine, ali uvijek može bolje. Bit će zanimljivo vidjeti i financijsko izvješće za 2018. godinu jednom kad se pojavi na stranici finske porezne (i to pratimo ;)).