Counterpoint: Nokia 1. brend običnih telefona i 13. smartfona u 1. kvartalu 2019. godine

Analitička kuća Counterpoint Research objavila je izvješće za 1. kvartal 2019. godine po pitanju stanja na tržištu mobilnih uređaja. Izvješće otkriva da Huawei nastavlja svoj rast prema prvom mjestu na tržištu bilježeći rast od 50% na godišnjoj razini, čime su došli samo na 4% razlike od prvoplasiranog Samsunga, a 5% dalje od trećeg Applea.

Cjelokupno tržište zabilježilo je pad isporuke od 5%, a isporučeno je ukupno 345 milijuna uređaja. Rast u top 10 na tržištu zabilježili su samo članovi BBK grupacije Oppo i Vivo, dok su svi ostali izuzev Huaweija zabilježili pad isporuka u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

HMD Global ispao je iz grupe 10 najvećih proizvođača smartfona tijekom 1. kvartala 2019. godine. Counterpoint nam je na naš upit otkrio da se prema preliminarnim podacima HMD našao na 13. mjestu na tržištu smartfona sa skoro 1% udjela na tržištu, što se neprecizno može preračunati u oko 3 milijuna isporučenih uređaja. To je lošije od rezultata za isto razdoblje prošle godine kada je isporučeno 4 milijuna uređaja, kao i od rezultata 4. kvartala 2018. kada je isporučeno 4,6 milijuna uređaja.

Po pitanju običnih telefona, HMD je zauzeo prvo mjesto ispred tvrtki Jio i iTel, koje su posljednjih kvartala ostvarili značajne rezultate na području Azije i Afrike. Preciznije brojke bit će poznate u drugoj polovici 5. mjeseca. Cijelo izvješće možete pogledati ovdje.