HMD u prvom kvartalu 2019. isporučio preko 16 milijuna Nokia uređaja

Prvi kvartal 2019. godine nije bio dobar za proizvođača Nokia uređaja jer je ispao sa liste 10 najvećih proizvođača smartfona, no utvrdio je poziciju najvećeg proizvođača običnih telefona, prema izvješću analitičara iz Counterpointa.

HMD Global u 1. je kvartalu 2019. godine zauzeo skoro 1% tržišta pametnih telefona, dok je u isto vrijeme isporučio 13 milijuna običnih Nokia telefona. Ako za računicu uzmemo da skoro 1% znači 0.9%, dolazimo do brojke od 3,1 milijun pametnih telefona isporučenih tijekom prvog kvartala, kako je navedeno i u grafovima u članku. Budući da je to dosta neprecizan izračun, treba imati na umu da stvarne isporuke mogu biti bilo gdje između 3 i 3,4 milijuna, no svakako je riječ o padu na godišnjoj i kvartalnoj razini.

HMD Global je tako u prvom kvartalu ukupno isporučio preko 16 milijuna Nokia uređaja i ušao u ciklus pada prodaje kako običnih tako i pametnih telefona. Imajući u obziru da su novi uređaji predstavljeni u veljači u Barceloni, rezultati za 2. kvartal bi trebali biti bolji, iako treba pričekati da završi drugi kvartal i da analitičari objave brojke.