Glasine: Nokia sprema Mini Nokia N9 uređaj u vidu novog Asha uređaja

Asha s40 1

Negdje malo prije MWC-a je @evleaks objavio kolaž fotografija budućeg dizajna Nokia Asha uređaja. Sada je Mynokiablog dobio dojavu koja navodno potvrđuje kako je fotografija realna I da  Nokia planira napraviti mini verziju Nokije N9 ali kao Asha uređaj.

Prema dojavi novi Asha uređaj izgleda odlično, a utjelovljuje neke djelove MeeGo os-a koje smo vidjeli u Harmattan verziji na Nokiji N9. Uređaj ima tri početna zaslona od kojih je jedan namijenjen izborniku odnosno početnom zaslonu, drugi notifikacijama a treći aplikacijama. Tri zaslona se izmjenjuju swipe gestom koja više ne podsjeća na one iz Asha Touch sučelja već je bliža onoj iz Nokije N9.

Uređaj će na prednjoj strani imati jednu hardversku tipku, a zaslon će imati rezoluciju od 240 x 320 piksela. Korisničko sučelje je inspirirano sučeljem viđenom na Nokiji N9, a to se očituje u dizajnu sata, kalendara i postavki. Ponovno će u upotrebu doći i dvostruko tapkanje zaslona za otključavanje, a biti će dostupne i različite postavke zaslona poput osvjetljenja i slično. Ono što će podsjećati na Asha uređaje je Dual SIM, a imati će 3G, Bluetooth i WiFi povezivost.

Asha s40 2

Najviše nas je iznenadila činjenica da je uređaj vrlo fluidan i veoma brz te koristi grafičke prijelaze zaslona viđene na Lumia uređajima. Jedina mogućnost koju uređaj neće imati je multitasking, i očito je da je ta opcija ostavljena za skuplje uređaje.

Dakle, Asha napada svijet pametnih uređaja i izgledati će ubojitije no ikada. Samsung se sa svojom linijom jeftinih uređaja pokušava dokopati zlatnog kovčega Nokije, no ovakvim unaprjeđenjem će Asha serija ostati neosvojiva tvrđava. Izgleda kako je Nokia upotrijebila i dio Meltemi os-a kao i MeeGo os-a u kreiranju novog sučelja, a iskreno se nadamo kako će cijene uređaja i dalje biti povoljne i dostupne većini ljudi, odnosno u blizini 100 €.

Nije poznato kada bi mogli ugledati ovaj uređaj no moglo bi to biti uskoro. Ova godina će biti stvarno zanimljiva što se tiče Nokije.

Via