Intervju: Razvoj budućih Nokia uređaja

Nokia MorphSlashgear je napravio odličan intervju sa Markom Ahtisaarijem, Jo Harllow i Stefan Pannenbeckerom u kojem su raspravljali o budućim, ili uređajima iz budućnosti koje će Nokia predstaviti svijetu. Najviše se raspravljalo oko fraze „glava gore“ koju je uveo Marko Ahtisaari glede budućih Nokia uređaja. Naime po njemu mobilni uređaji više ne bi smjeli raditi ono što najviše rade, a to je spuštanje glave u zaslon uređaja i isključenje od okoline. Uređaj bi trebao biti produžena ruka i oruđe s kojim ćemo jednostavno pronaći nešto u svijetu koji nas okružuje.

U razgovoru sa vodećim ljudima Nokije o budućim uređajima najčešće se mogu prepoznati dva se smjera razvoja uređaja. Prvi je kao što smo već spomenuli skretanje pažnje sa uređaja i podizanje glava korisnika od zaslona. Za takvu radikalnu promjenu će biti potreban duži vremenski period te od Nokije nećemo zasigurno u narednih nekoliko godina vidjeti uređaj koji će promijeniti taj koncept. Ali Nokia na tome radi i zasigurno postoje nekakvi prototipi tehnologije, o kojima Pannenbecker nije želio otkriti mnogo detalja.

Primjer “podizanja glave” od zaslona:

Youtube

 

 

Nokia Frame koncept

 

Drugi i možda najviše etabliran smjer razvoja uređaja koji Nokia provodi je stvaranje uređaja koji će određene ciljen funkcije raditi najbolje od svih ostalih uređaja na tržištu. Taj koncept je možda drugačiji od današnjeg gdje vidimo sve više pametnih uređaja koji mogu obavljati sve više složenih funkcija ali nikako ne mogu biti u svakoj od funkcija najbolji. Primjer takvog specijaliziranog razvoja tehnologije smo mogli već vidjeti kod Nokije, a to su primjerice Nokia 808 sa vrhunskom 41 MP kamerom, potom Nokia N91 koja je imala 8 GB interni disk i pojačalo unutar sebe za izvrsnu reprodukciju zvuka. Marko je naglasio kako ćemo zasigurno vidjeti uređaje koji će imati vrlo kompleksnu tehnologiju za obavljanje različitih funkcija, ali će postojati jasna diferencijacija s obzirom na željenu primarnu funkciju (fotografiranje, slušanje glazbe, surfanje internetom…).

Uglavnom je Nokia do sada uvijek bila predvodnik u uklapanju inovativne tehnologije u svoje uređaje kroz povijest, a to nastavlja i dalje sa ubacivanjem NFC-a, bežičnog punjenja i optičke stabilizacije. Nokia uređaji imaju poprilično široku upotrebu i kombiniraju nekoliko tehnoloških inovacija koje odlično funkcioniraju. Lumia 920 je odličan primjer dobre kamere i odličnog iskustva slušanja glazbe , no primjerice joj nedostaju neke druge stvari, poput 1080p zaslona, 41 MP senzora kamere koji bi omogućio zumiranje bez gubitka kvalitete, kao i tanje i kućište. Nekome kome takve stvari nisu bitne će se odlučiti za takav uređaj, no drugima koji žele zaslon vidoke razlučivosti će posegnuti za nekim drugim uređajem.

 

Nokia N91

 

Definitivno će zanimljivo biti vidjeti u kojem smjeru će se razvijati budući Nokia uređaji te kako će Nokia omogućiti vraćanje glave korisnika uređaja u prirodan položaj. Drago nam je čuti kako rade na tome.

 

Via