Forbes predviđa svjetlu budućnost Nokia – Microsoft partnerstva

Forbes NokiaMagazin Forbes se pozabavio pitanjem Nokije i njenog zaokreta ka Windows Phone platformi te su analizirali je li i zašto Nokia profitirala od tog poteza. Naravno svim zagriženim Nokia fanovima je odbacivanje vlastitih softverskih riješenja bilo ravno pilanju desne ruke, no na kraju se ispostavilo kao uklanjanje velikog madeža na licu koji je Nokiju drugačije predstavljao u svijetu. Kada se dobro zagledamo u povijest, premda je Symbian mogao biti nanovo preobličen u još bolji os, ili MeeGo finaliziran, Nokia bi svejedno kasno ušla u utrku platformi u kojoj Android i iOs dominiraju, a oglašavanje svojih proizvoda bi bilo financijski iscrpljujuće.

Okretanjem ka WP platformi, Nokia je oslobodila dio resursa koje je preusmjerila u razvoj hardvera, dijelom u razvoj specifičnog softvera, a resurse za oglašavanje Lumia serije uređaja potražila u divu Microsoftu kojem je od velike važnosti podržati Nokiju kao sada glavnog proizvođača etabliranih uređaja. Microsoft je spasio projekt WP a Nokia će pokušati vratiti postotke udjela uređaja na tržištu pametnih telefona.

Naravno ostaje pitanje što da je Nokia otišla na Android, kako bi se onda stvari razvijale? Forbes je lijepo opisao stvar što je svima već više-manje poznato, a slažemo se sa njima, da bi se Nokia našla u vrlo stješnjenom prostoru koji je u laganom sprintu poput skupine biciklista na Tour The France koji slijede vodećeg i najjačeg, Samsunga.  Morala bi se boriti za diversifikaciju svojih uređaja sa Sony-jem i HTC-om koji su već snažni protivnici te sa Samsung-om koji već polagano dominira svim aspektima Android tržišta. Google ne bi morao marketinški podržavati Nokiju koja mu po ni čemu nije zanimljiva na već popularnoj platformi, a Nokia bi i tu trošila tanku zalihu dragocjenih resursa.

Nokia je prihvatila WP platformu koja je taktički svojim karakteristikama smještena izvrsno između Androida i iOsa, kao svojevrstan izlet u novo a djelomično poznato iskustvo. Naravno Nokia mora svojim hardverom dodatno ojačati WP kako bi makla BB koji je trenutno na trećem mjestu po zastupljenosti os-a na tržištu, a za što ima prilike.

Tržište je prepoznalo kvalitetu Nokije te se cijena dionice počela polagano podizati, kao i udio Nokia pametnih telefona na tržištu. Za sada možemo reći kako Nokiji dobro ide. Naravno sve je to sjena onoga što je Nokia bila prije samo dvije godine, no na dobrom je putu da vrati dobar dio izgubljenog udjela.

Via