Nokia objavila poslovanje za prvo tromjesečje. Povećana prodaja Lumia uređaja za 27%

Rezultati Q1

Nokia je upravo objavila rezultate poslovanja za prvo tromjesečje 2013. godine. Kako su neki analitičari već prije predviđali prvo tromjesečje je donijelo minimalnu zaradu u nekim segmentima, ali je u većini segmenata zabilježeno daljnje opadanje profita. Dobra stvar je da je Nokia na kraju tromjesečja povećala zalihu novca te zaradila 4.5 milijardi €.

Prodaja pametnih uređaja je opala za 25% u odnosu na prethodno tromjesečje te donijela  2.9 milijardi €. Ukupno je isporučeno 6.1 milijun uređaja od kojih na Lumije otpada 5.6 milijuna, a na Symbian pola milijuna. Unatoč padu prodaje, isporuka Lumia uređaja porasla za 27 % što je bilo za očekivati, a do sada ih je prodano 20 milijuna.

Ukupno gledajući je Nokia isporučila 30% manje osnovnih uređaja, odnosno 55,8 milijuna u odnosu na prethodno tromjesečje, a to pripisuju sve jačoj konkurenciji a ne toliko sezonskom opadanju prodaje mobilnih uređaja. Ukupno je Nokia isporučila 5 milijuna Asha uređaja.

Uglavnom je Nokia zabilježila pad prodaje uređaja svugdje osim u Kini gdje je u odnosu na prvo tromjesečje prodaja porasla za 20 %.

Nokia Siemens Networks je također imala mali pad u zaradi ali je to uglavnom pripisano godišnjem trendu u tom segmentu poslovanja. Ukupno su doprinjeli neto zalihama novca sa približno 270 milijuna eura.

Izvješće sažetak

Unatoč svemu Nokia je na kraju zaustavila gubitak netto zarade i uspjela povećati zalihu novca za 3.1 % što je dobra vijest jer će zasigurno dio tih novaca ići u daljnje unaprijeđenje i izbacivanje novih uređaja. nadalje nešto manja isporuka uređaja je vezana uz sezonske promjene u ponašanju kupaca, jer se ni jedno tromjesečje ne može mjeriti sa posljednjim blagdanskim tromjesečjem :).

Poslovni rezultati za drugo tromjesečje će biti nešto zanimljiviji sada kada su na scenu došle Lumia 620, ali i posljednje predstavljene Lumia 720 i 520.

Cijelo izvješće pročitajte ovdje.