Recenzija: Nokia Lumia 620

Lumia 620 Lijeva

Nakon predstavljanja višeg ranga pametnih telefona Lumia serije, za očekivati je bilo kako će Nokia uskoro predstaviti i niži cjenovni rang kako bi Windows Phone 8 mogao konkurirati Androidu u istoj klasi uređaja. To se dogodilo početkom prosinca 2012. godine na LeWeb događaju održanom u Parizu gdje je Marko Ahtisaari svijetu predstavio do tada cjenovno najpristupačniji WP8 uređaj, odnosno Nokiju Lumia 620. Ova Lumia predstavlja najbolji ulaz u Windows Phone platformu, dostupan širokim masama. Međutim, Nokia nije napravila tipičan pametni telefon donjeg ranga već je u Lumiju 620 upakirala zavidnu razinu tehnologije koja je ovaj uređaj odmah svrstala na listu najpoželjnijih pametnih telefona. U detaljnoj recenziji koja slijedi ćemo vam prikazati sve vrline ali i mane Lumije 620.

Karakteristike uređaja

Dimenzije: 115.4 x 61.1 x 11 mm, 99 cm3
Masa: 127 grama
Zaslon: TFT capacitivni zaslona, 3.8 inča, 480 x 800, 246 ppi
Posebnosti zaslona: Nokia Clear Black, Staklo otporno na grebanje
SoC: Qualcomm Snapdragon S4
CPU: 2X Krait, takta 1 GHz
GPU: Adreno 305
Radna memorija: 512 MB RAM
Interna memorija: 8 GB, proširivo sa SD karticama do 64 GB
Operativni sustav: Windows Phone 8 (Portico)
Kamera: 5 MP, LED bljeskalica, autofokus
Prednja kamera: VGA
Video kamera: HD 720p pri 30fps, snimanje zvuka sa 2 HAAC mikrofona
Senzori: Akcelerometar, digitalni kompas, senzor blizine
Povezivanje: 3G, 2G, WiFi, NFC, A-GPS, Bluetooth 3.1, micro USB, 3,5 mm utor
Baterija: izmjenjiva, 1300 mAh (BL-4J)
Dodaci: Aktivno poništavanje buke sa dodjeljenim mikrofonom, Dolby Sound

 

Prednosti

Dizajn
Izmjenjiva baterija
NFC
Kompaktnost i izmjenjive maske
Ergonomija
HAAC mikrofoni
Svjetlina zaslona i dobar kut vidljivosti
Pristojne noćne fotografije
Nokia aplikacije
Glasni zvučnici

Nedostaci

Loše izveden vanjski zvučnik, lako ga je zagušiti
Neprimjetan drugi stupanj tipke kamere
Hrvatska tipkovnica premalena
Softverski bugovi
Dosta sporo sučelje kamere

Pakiranje

Nokia Lumia 620 dolazi u već dobro poznatom i unificiranom pakiranju koje izgleda jednako, bez obzira kupili vi low end ili flagship model. Izrađeno je od tvrdog kartona i moguće ga je u potpunosti reciklirati. Unutra se, osim uređaja, naravno, nalaze i uobičajena kolekcija papirologije (obavijesti o garanciji, priručnik za upotrebu i sl.), baterija, zidni punjač s pripadajućim USB kabelom (koji služi i za spajanje uređaja s računalom) te WH-108 slušalice s mikrofonom. Nažalost, Nokia nije priložila naprednije verzije slušalica kao one kod Lumije 920 / 820.

Opći podaci i povezivanje

Budući da se ipak radi o uređaju nižeg cjenovnog ranga, Nokia je izostavila podršku za LTE/4G povezivanje, što znači da se Lumia 620 s mrežom povezuje koristeći 2G (GSM 850 / 900 / 1800 / 1900) i 3G (HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100) tehnologiju. Naravno, prisutan je i dual band Wi-Fi sa podržanim 802.11 a/b/g/n protokolima, kao i Bluetooth 3.0 s A2DP-om i EDR-om. Bluetooth razmjena podataka (mp3 datoteke, Office dokumenti te fotografije) između računala/Nokie C7 (Symbian) i Lumie 620 prošla je bez imalo problema u oba smjera.

Ono čime je Nokia obradovala kupce ovog povoljnog uređaja jest mogućnost povezivanja putem NFC-a. NFC izvrsno posreduje prilikom povezivanja s Nokia Luna Bluetooth slušalicom no pokazao se neupotrebljivim prilikom dijeljenja fotografija i audio datoteka s Nokiom C7 (Symbian OS). Ručno uparivanje (koristeći Bluetooth postavke) i razmjena sadržaja sa Symbianom prošlo je bez problema, ali NFC je odbijao suradnju i Nokia C7 i Lumia 620 nisu se sporazumjele. Da NFC zbilja i radi na oba uređaja uvjerili smo se povezivanjem oba uređaja pomoću NFC-a s Nokia Luna slušalicom te provlačenjem Visa payWave NFC bankovne kartice po stražnjoj strani uređaja što postiže zanimljiv efekt kod navedenih uređaja. Nokia C7 u tom slučaju izjavi da ne može pročitati „tag“, dok Lumia 620 samo ispušta nedefinirane zvukove pokušaja povezivanja, no bez uspjeha.

Iako slovi kao „entry level“ uređaj, Lumiu 620 ipak pokreće izvrstan Qualcomm Snapdragon S4 SoC sa dvije Krait jezgre takta 1 GHz te Adreno 305 grafička podjedinica koja osigurava i podršku za Directx 11. Od dostupnih senzora tu su akcelerometar za detekciju smjera kretanja, digitalni kompas te senzor blizine. Nažalost, uslijed očuvanja niske cijene uređaja, izostalo je ugrađivanje žiroskopa za preciznije određivanje položaja uređaja. No zato je tu GPS prijamnik, s podrškom za A-GPS i GLONASS (ruski pandan GPS-u), dok se Nokia HERE karte i navigacija brinu za korištenje navigacije i u vanmrežnom načinu rada, što je za svaku pohvalu.