Udio WP platforme i Nokia Lumia uređaja raste u SAD-u

Forbes WP i Nokia

Forbes je preduhitrio i Kantar Wordpanel te objavio njihovo posljednje izvješće o udjelima platformi na američkom tržištu prije njih. Tako je premda posljednjem izvješću zastupljenost WP uređaja povećana sa 4% na 5,6 % udjela tržišta što predstavlja značajno povećanje u odnosu na primjerice Android koji je zabilježio rast 47,9 % na 49,3 %. Naravno da odmah preduhitrimo Android fanove koji ovdje slučajno zađu, ogromna je to razlika u zastupljenosti ali je rast proporcionalno veći za WP :). iPhone je izgubio dio korisnika te je udio pao na 43.7 % sa prethodnih 44.6 %.

BlackBerry je također polagano izgubio dio tržišta, ali značajnije više od iPhone-a, te mu sada udio na tržištu iznosi svega 0.9 % za razliku od 2.6 % koliko je imao prije.

Američko tržište pametnih telefona je vrlo važno svim softverskim kompanijama jer tko tamo uspije garantira mu se uspjeh i drugdje. Premda su Nokia uređaji u SAD-u relativno malo zastupljeni, ipak se kampanja Microsofta i Nokije isplatila jer od 5,6 % udjela, 4% je udio Nokia uređaja u tome. Sa predstavljanjem Lumije 928 i 521 taj udio će se zasigurno još povećati.

Via