Nokia pojasnila svoja ulaganja u startup tvtke Pelican, Luminate i InVisage

Nokia Array kameraNokia je danas objavila više detalja o StartUp tvrtkama u koje je kroz Nokia Growth Partners investirala svoj novac. Sve tri tvrtke se bave razvojem novih tehnologija u fotografiji, a među njima je već nam poznata Pelican Imaging tvrtka, te dvije manje poznate tvrtke Luminate i InVisage.

Tehnologija koju razvija tvrtka Pelican se bazira na kombiniranju fotografija nastalih od niza senzora, što u konačnici omogućava kreiranje vrlo tankih senzora koji daju fotografiju širokog polja te velike oštrine. Korisnik će imati mogućnost jednostavnog mijenjanja fokusa na pojedine fotografirane objekte. Zahvaljujući njihovom softveru moguće je ukloniti objekte sa fotografije ili ih pridružiti drugoj. Također je moguća kombinacija sa infracrvenim senzorima kako bi se mogle snimati noćne fotografije bez upotrebe bljeskalice

Youtube

 

Lumiate je razvila nov način kreiranja pametne fotografije koristeći informacije poput vremena, razdoblja dana, pozicije osobe te 3D informacija prostora čineći budućnost fotografiranja mnogo pametnijom. Tako je moguće sortirati i katalogizirati te informacije što će na kraju dovesti do kreiranja novih formata fotografije kako bi mnoge informacije bile pohranjene.

Tvrtka InVisage se već neko vrijeme nalazi na listi tvrtki koje financira Nokia Growth Partner fondacija, a razvija tehnologiju novih senzora kamere koji bi imali rezoluciju stotina milijuna piksela što je u konačnici više od zapažanja ljudskog oka. <to bi značilo još jasnije, oštrije, jednostavno bolje  fotografije no ikada prije.

Nekako smo skloni mišljenu da će Nokia uzeti po koji dio svake od ove tri tvrtke kako bi stvorila idealan senzor koji hvata fotografije do sada neviđene kvalitete i formata.

Via