Nokia u Finskoj izbila na drugo mjesto po udjelu prodanih pametnih uređaja

Nokia samsung

Da je Nokia izgubila značajan udio u prodaji ali i zastupljenosti prodanih uređaja na globalnoj skali je već stara vijest. Međutim osim na globalnoj skali Nokia je prepustila prvo mjesto u prodaji pametnih uređaja prepustila Samsungu i na domaćem tržištu. Finci tradicionalno skloni svojoj tvrtki su se u posljednje vrijeme okrenuli drugim proizvođačima.

Nokia finska

 

Prema informacijama IDC-a za prvo tromjesečje 2013. godine Samsung u Finskoj drži 36 % udjela dok je Nokia na drugom mjestu sa nešto manjih 33 % udjela na tržištu. Međutim, ima jedna dobra vijest u svemu ovome. Krajem 3 tromjesečja 2012. godine je drugo mjesto u udjelu prodanih pametnih telefona u Finskoj držao Apple, koji je sada na trećem mjestu sa 14 % zastupljenosti.

 

Nokia Finska zastupljenost

 

Dolaskom novih WP8 Lumia uređaja kao i značajnim snižavanjem cijene Lumia 610, 800 i 900 uređaja je porastao udio Nokije na domaćem tržištu. Ove godine će biti poprilično zanimljivo pratiti podatke zastupljenosti Nokia i konkurentskih uređaja na finskom tržištu. Uskoro će stići u ponudu Lumia 520 koja je odličan konkurent i daleko bolji uređaj od većine Android uređaja niže kategorije, te bi upravo taj uređaj mogao preokrenuti stvar u korist Nokije. Nemojmo zaboraviti kako će uskoro biti predstavljena Nokia Eos koja će zainteresirati mnoge Fince.

Stoga nije sve tako crno, a Nokia se polagano vraća. Iskreno ne slažemo se sa podosta stvari u vođenju Nokije, ali se u jednom slažemo da su Nokia uređaji ipak poprilično konkurentni na tržištu te da će njihov udio polagano rasti.

 

Via / Izvor