Nokia dobro živi i na račun svojih običnih telefona poput Nokije 105

Nokia 105

Premda je Nokia izgubila značajan izvor profita naglo gaseći Symbian i MeeGo platforme, odnosno segment pametnih uređaja koji donosi najviše zarade, i dalje je ostala likvidna. Ipak da to nije lako postići vidjeli smo sa velikim restrukturiranjem tvrtke i prodajom svega suvišnoga, ali je Nokia i dalje ostala u vrhu mobilne industrije sa znatnim izvorom novca koji omogućava daljnje usavršavanje i razvoj proizvoda. Mnogi su se pitali odakle je taj Novac dolazio te kako je Nokia priuštila izlet na WP platformu. Tvrtka IHS se pozabavila sa Nokijom 105, definitivno jednim od najjeftinijih uređaja Nokije i općenito na tržištu te saznala kako Nokia 105 u startu donosi 30 % profita Nokiji, odnosno 29 % ako se uračunaju troškovi sastavljanja uređaja.

nokia_105_Slide4-640x480

Za izradu ovog uređaja Nokia troši 13,50 $, a uređaj prodaje za 20 $ na tržištu. Kao usporedbu su koristili jedan od prodavanijih modela Nokiju 1110 koji je po svojim karakteristikama vrlo sličan, ali je Nokia trebala ugraditi znatno više čipova u njega nego u Nokiju 105. Danas za izradu uređaja sa sličnim performansama potrebno koristiti samo jedan čip dok je prije trebalo na matičnu ploču montirati njih šest. I upravo u tome leži tajna zarade Nokije. Nokia 105 će se zasigurno prodati u milijunima primjeraka te kada to pomnožite sa profitom nosi značajnu cifru Nokiji.

Slična stvar je vjerojatno i sa Asha uređajima, dok Nokia još posjeduje i značajan broj patentnih prava što joj donosi dobar dio profita pa je jasno zbog čega je Nokia i dalje u vrhu i zašto će tu ostati i dalje.

Via