Nokia bi opet mogla postati vrh mobilne industrije kaže Insider Moneky

Nokia rast

Ekipa sa Mynokiablog-a su prenijeli jedan zanimljiv članak koji opisuje Nokiju kao velikog povratnika u vrh mobilne industrije. Nokia je prošla poprilično težak put gdje je morala rasprodati veliki dio svoje imovine te otpustiti isto tako velik broj radnika, ali samo da bi se opet posložila te ponovno zasjala. Bit cijele priče koju je objavio Insider Moneky je cijena Nokia dionica koja je u godinu dana porasla za 135 % u odnosu na dionice BlackBerry-ja ili Apple-a, a najviše su tome doprinijele Lumije čija je prodaja skočila u posljednjem tromjesečju. Ono što je loše u cijeloj prili je pad prosječne cijene uređaja (14 %) uslijed postavljanja Nokije na tržištu te pad prodaje osnovnih uređaja. Ipak je Nokia preživjela tranziciju sa Symbiana i MeeGo Osa te sebi skinula brigu promoviranja platforme što je njen fokus preusmjerilo na proizvodnju mobilnih uređaja.

WP platforma možda i nije na prvi pogled pametan izbor, jer MeeGo i zastarjeli Symbian još uvijek nude više opcija od nje, ali ako se uspjeh želi postići onda se on najbolje može napraviti na novom terenu a teže uz veliku konkurenciju.

No vjerovanja smo da bi Nokia zavladala značajno i u polju Android pametnih uređaja no stvari su za sada drugačije postavljene.

S druge strane tržište osnovnih uređaja je daleko od propalog te još uvijek ima smisla ulagati u njega. Nokia je predstavljanjem Nokia 207 i 208 osnovnih uređaja učinila 3G brzinu, kameru i trajanje baterije od mjesec dana dostupno svima u svakom kutku planete nek je ona obla.

Nadalje, mobilne mreže uvijek teže daljnjem razvoju sustava a Nokia tu također ima svoje prste kroz  Nokia Siemens Networks grupu koju je upravo otkupila u potpunosti, a koja će nastaviti donositi profit.

Povijest Nokije je cirkularna, te su padovi i usponi već bili zabilježeni, a Nokia bi opet mogla postati primjer kako vratiti kompaniju koja je imala gubitke te opet postala uspješna. Definitivno pročitajte članak ako vas engleski jezik služi.

Tags:,