Nokia objavila poslovno izvješće za drugo tromjesečje 2013. godine

nokia q2 2

Nokia je upravo objavila poslovne rezultate za drugo tromjesečje u 2013. godini. Iz rezultata se može iščitati kako je negativan trend i dalje nastavljen, ali je gubitak znatno umanjen u odnosu na prethodna tromjesečja. Nokia je zaradila 5.7 milijardi €, što je 3 % manje u odnosu na prošlo tromjesečje te je imala 115 milijuna € operativnog gubitka. Odjel za mobilne uređaje je također poslovao sa gubitkom ali znatno manjim od predviđenog te je iznosio 33 milijuna €. Unatoč tome broj prodanih pametnih telefona je iznosio 7.1 milijun uređaja što je 21 % više u odnosu na prošlo tromjesečje.

nokia q2

Nokia je prodala i 53.7 milijuna osnovnih uređaja, odnosno Asha i ostalih s40 i s30 uređaja što je za 4 % manje u odnosu na prošlo tromjesečje. Premda je trend opadanja isporuke osnovnih uređaja primjetan, značajno je manji nego je bio na prijelazu iz Q4 2012. godine u Q1 2013. godine.

Odjel za navigaciju i lokaciju, odnosno Nokia Here, je uprihodio 8 % više u odnosu na proteklo tromjesečje te je zarada iznosila 233 milijuna €.

Nokia Siemens networks su imali lagano povećanje zarade za 8 milijuna € u odnosu na prošlo tromjesečje.

Nokia predviđa daljnji pad zarade za oko 2 % u slijedećem tromjesečju, no stvari bi se mogle početi mijenjati polagano dolaskom Lumia 925, 1020 te daljnjim širenjem Lumia 520 na tržište. Međutim, unatoč smanjenju gubitka novca, postavlja se pitanje kada će Nokia početi stvarati plus od WP8 Lumia uređaja. Definitivno je Nokia pokazala da su WP8 Lumije hardverski konkurentne ali je velika uloga sada na Microsoftu koji treba biti mnogo agilniji u poboljšavanju WP8 platforme.

Trenutna cijena dionica Nokije je nakon objavljivanja izvješća skočila za 1 % te iznosi 4.04 $. Očito su investitori zadovoljni smijerom Nokije te da je gubitak značajno smanjen u odnosu na proteklu godinu. Moguće je da se cijena dionica promjeni kada se probudi Wall Street :).

dionica Nokia

Cijelo izvješće u pdf-u pogledajte ovdje.

press.nokia.com