Službeno predstavljanje: Nokia Lumia 1020

zoom Nokia New York

Još manje od 10 minuta nas dijeli od početka događaja u New Yorku, odnosno predstavljanja Nokia Lumia 1020 uređaja, odnosno nastavka priče koju je Nokia počela sa Nokijom 808 i 41 MP senzorom. Video link je već živ te otiđite na http://www.media-server.com/m/p/nsvzjhtu .

Već je procurila službena lista specifikacija iz Nokije na kojoj se vidi kako će procesor biti jednak onom iz Lumije 920, odnosno Snapdragon S4.

lumia_1020_specs

 

Dvorana je već popunjena a na video zidu se prikazuju fotografije Lumia uređaja.

eos 1

I krenilo je odbrojavanje…..

Počelo je sa pričom o nastanku fotografije

foto

 

Nokia se jasno videom prikazala kao tvrtka koja se specijalizirala za kamere. Stephen Elop je započeo govor o povijesti kamera uređaja

elop

 

Ono što je otvorila Nokia 808 nastaviti će Nokia Lumia 1020, i ideeeee

elop i lumia eos video

Već klasično mlaka atmosfera nakon što je najavljena Lumia 1020 u stilu transformers videa. Elop je drži u ruci žutu i bijelu Lumiju 1020 i govori o novosti, odnosno o ljepo dizajniranom kućištu, ali o unutrašnjosti će Christina Bjorknes govoriti o kameri, odnosno o PureView tehnologiji, a posli će Juha koji je voditelj tima za fotografiju, će govoriti o kameri.

elop 1020

 

Lumia 1020 ima potpuno redizajniran senzor a ne jednak onom iz Nokije 808. Senzor je pozadinski osvjetljen, te je najveći trenutno u svijetu mobitela. Kamera snima 38 i 34 MP fotografije ovisno o omjeru fotografiranja, a istovremeno snima 5 MP fotografije zahvaljujući oversampling tehnologiji te koristi 7 piksela zkao jedan piksel.

 

Kod snimanja videa oversamling daje odličan video sa mogućnošću povećanja bez gubitka na kvaliteti.

Također Lumia 1020 ima optičku stabilizaciju za jasne fotografije. Optička stabilizacija je jednaka kao i kod Nokije 920.

elop u luci

 

Video također podržava optičku stabilizaciju za mirniji video

 

Elop je napravio test xenon bljeskalice na Lumiji 1020 te sgsIV i iPhone5 te je Lumia 1020 pomnela konkurenciju u noćnoj fotografiji

Nokia 1020 i ostali

 

Lumia 1020 ima šest leća koje je napravio Carl Zeiss što omogućava povećanje do 3 puta te vrlo jasne fotografije

 

Lumia 1020 prilikom povećanja odnosno zumiranja omogućava snimanje onog što ste povećali ali isto tako omogućava i vraćanje na širu fotografiju jer snima više podataka.

Lumia 1020 više opterećuje procesor obrađivanjem fotografija ali su fotografije vrlo jasne. Zato 1020 ima 2 GB RAM memorije.

povećanje

 

Upravo je predstavljena Nokia Pro Camera aplikacija koja ima novo korisničko sučelje koje nalikuje na Camera 360 aplikaciju s kojom Nokia surađuje.

Aplikacija je vrlo brza te je jednostavno mijenjati postavke a reakcija kamere je istovremena te lako vidite koje ste promjene dobili

nokia pro camera

Kamera ima mogućnost postavljanja vrlo duge ekspozicije što daje zanimljive rezultate.

ekspozicija ekspozicija 1

Napokon kamera 1020 snima stereo video u HD kvaliteti, odnosno ima Nokia Rich Recording opciju

 

Trenutno se govori o Windows Phone platformi koja ima sada više od 165 000 aplikacija. Lumia 1020 dolazi sa svim Nokia aplikacijama te novim Here navigacijskim aplikacijama koje su nedavno dobile novu verziju. Here Drive + aplikacija koja je trenutno povučena iz trgovine zbog greške, nudi besplatnu navigaciju

sdk

Nokia je objavila SDK za programere koji žele raditi aplikacije za Lumiju 1020 odnosno novu kameru sa 41 MP senzorom. SDK nudi podršku za foto aplikacije

Sa Lumijom 1020 dolazi Oggle pro aplikacija za dijeljenje fotografija na Instagram i ostale društvene mreže, te Hipstamatic koji ima slične opcije. SDK je dostupan na developers.nokia.com

Elop je predstavio masku za bežično punjenje ali i Camera Grip masku koja nudi dodatnu bateriju kao i utor za montiranje na stativ

camera grip

At&t lumia

Lumia 1020 dolazi prvo za At&t i sada je predstavnik At&t Wireless došao na pozornicu. At&t će za sada jedini ekskluzivno držati Lumiju 1020.

Dolazi 26.07. za 299$ uz dvogodišnji ugovor, a predbilježbe počinju 16.07

Još u ovom tromjesečju Lumia 1020 dolazi u Kinu i određena tržišta u Europi. Biti će dostupna u bijeloj, žutoj i crnoj varijanti. U istoj boji će doćši i Camra Grip maska koja će koštati  79$.

Sada kreću pitanja iz medija

Prvo pitanje je o oversampling tehnologiji – već pojašnjeno, uzima se 7 piksela za kreiranje jednog piksela kako bi fotografija imala malo digitalnog šuma.

Drugo pitanje se i nas tiče jer je ciljano na tržišta u razvoju koja možda neće moći priuštiti Lumiju 1020. Elop je naravno odgovorio kako oni koji neće moći kupiti Lumiju 1020 će kupiti nešto što je nastalo iz Lumije 1020 te će biti prenešeno u jeftinije uređaje

Dobro pitanje upućeno na standardno nedefinirane reklame iz Nokije, ali Elop opet ide okolo ali je rekao kako će sveto trojstvo, Nokia, Microsoft i At&t reklamirati Lumiju 1020

Pao napon, zajedno sa njim i blog u živo 🙂

Izašao i službeni video

Youtube

 

I gotovo, Lumia 1020 je predstavljena, uskoro slijedi članak sa listom specifikacija. Druge uređaje ćemo morati pričekati očito do Nokia World događaja. Predstavljanje je prošlo u redu a sve je obavio sam Stephen Elop, uz malu pomoć vodećih ljudi projekta iz Nokije.

Vaša mišljenja su naravno dragocijena. Ali prije svega naše :). Možda je Nokia trebala izvaditi novi dizajn za ovaj uređaj koji je s prednje strane jednak Lumiji 920, ali opet ako je nešto dobro čemu to mijenjati. Kamera kao najveća prednost uređaja je doživjela preinake te je pohvalno što nije upotrebljen senzor iz Nokije 808 već je on kompletno redizajniran.

Uređaj bi se mogao pojaviti u nekim europskim državama još u ovom tromjesečju. Kako smo dio Europe neće biti problem naručiti uređaj iz vanka.

Eto, sada vi 🙂